Dimbes-dombos útjaink – Vas megyei helyzetkép

Közútjaink állapota néhol kétségbeejtő. Ki tudja, hogy egy képzeletbeli, megyék közti felmérésben vajon melyik megyénk útjai végeznének az utolsó helyen; Vas megye útjainak állapota valószínűleg tipikusnak mondható az ország egészét tekintve.


Az állagukból gyorsan veszítő aszfaltutak állapotáról valószínűleg minden autós – nem túl szalonképes – ódákat tudna zengeni. Bizonyos helyeken a figyelmeztető táblák gyakran hónapokig állnak a rossz, hibás burkolat mellett, és sajnos javítás helyett. Számtalan közlekedőnek okoztak már kellemetlen perceket a nyílegyenes útszakasz mellé, a gödrök, nyomvályúk, repedések miatt kitett harmincas táblánál bírságoló rendőrök. Az ilyen jellegű sebességkorlátozások legfeljebb addig lennének indokoltak, amíg az úthibákat kijavítják – de semmi esetre sem hosszú hetekig, hiszen az alacsony haladósebesség nem feltétlenül megoldás a rossz útviszonyok okozta futóműhibák teljes kiküszöbölésére.

A Magyar Közút Kht. Vas Megyei Területi Igazgatósága üzemeltetési és fenntartási osztályvezető-helyettese, Szakács Gábor Vas Népének adott nyilatkozata szerint ez a közútkezelők helyzetéből adódik. A burkolaton keletkezett egyszerű lyukakat ki tudják javítani, hiszen megvannak hozzá az anyagi források, az eszközök és a berendezések – az aszfaltutak rákfenéje, a nyomvályú ellen azonban nekik nincs ellenszerük. A közútkezelők tehát nem mindig bírnak az egyre elszaporodó kamionforgalom és a gyenge teherbírású aszfaltutak „összeeresztéséből” származó eredménnyel, amikor a súlyos terhet hordozó kerekek egyszerűen kipréselik az anyagot maguk alól. Az ilyen munkát általában külső cégekkel kell elvégeztetni, amelyre viszont nincsen elég forrás. A technológia ugyanis – jelesül, hogy 8-10 centiméter mélyen ki kell marni az aszfaltot, sőt, akár teljesen új útalapot kell építeni – egyrészt drága, másrészt még időigényes is.

Szakács Gábor szerint ha aszfaltban gondolkodunk, egyáltalán nem kátyúzni kellene – az egész aszfaltszőnyeg újrahúzása lehet a megoldás. Ha aszfaltban gondolkodunk, tesszük hozzá. Az aszfaltutak életkora ugyanis 10-15 év, az utak javarésze pedig 25 éve van – egyre sűrűbbé váló – használatban.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2006. szeptember 12.