Cementtel a légszennyezés ellen?

Az olaszországi Italcementi SpA sajátságos módszerrel küzd a városi betondzsungelekben lassan kritikus méreteket öltő légszennyezés ellen. Idén bevezetett termékük, a TX Active cementtel elegyítve, fény hatására felgyorsítja az autókban és fűtőrendszerekben használt fosszilis fűtőanyagok égése során keletkező légszennyező anyagokat lebomlását.


A cég a speciális cementkeverékkel először saját háza táján, bergamói kutatóközpontjában kísérletezett, ahol minden betonfelületet kezelt. A kísérletek eredményeképpen kiderült, hogy a cement felgyorsítja a természetes oxidációt a fotokatalízis nevű folyamat révén, melynek során a nap ibolyán túli sugarainak hatására titán-dioxid nitrogén-oxidokkal és kén-dioxiddal lép reakcióba, és ártalmatlan gázokká, illetve sóvá alakítja át őket. Tesztek bizonysága szerint a TX Active mint építőanyag alkalmazásával akár 70 százalékkal csökkenthető a légkörben előforduló nitrogén-oxidok - a savas eső legfőbb forrásának - mennyisége.

A kezelt és kezeletlen cement közötti tonnánkénti árkülönbség nem egészen 10 euró, az előnyök azonban – amennyiben az anyag valóban működőképes – felbecsülhetetlen. A világ számos nagyvárosában rengeteg betonburkolatú út teljesít szolgálatot, a forgalmi terhelés pedig egyre nő. A szakértők állítása szerint már akkor is 50%-kal csökkenhet a szmog-szint, ha a felhasznált cement csupán 15%-ában tartalmazza  TX Active fantázianevű szert.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2006. szeptember 12.