Megelőző gondoskodás a berendezések hosszabb élettartamáért

 

Tom Crockford, a Shell Lubricants (Shell Kenőanyagok) Global Cement marketing menedzsere arról beszélt, hogy a cementgyártás során a megfelelően alkalmazott kenőanyagok hogyan javíthatják a berendezések teljesítményét.


A cementgyártók nap mint nap szembesülnek azzal a kihívással, hogy csökkentsék a gépek holtidejét és maximalizálják nyereségüket, miközben egyre erősödik a versenykörnyezet és a fogyasztói igények is növekednek. A modern technológiákat alkalmazó és előrelátó cementgyártók kezében azonban van egy titkos fegyver a gépekkel folytatott harcban: egy megelőző karbantartáson alapuló kenőanyag-optimalizálási rendszer.
A gépek hosszú élettartama és magas fokú működési hatékonysága érdekében létfontosságú a megfelelő kenőanyag pontos meghatározása. Sok esetben egy jobb és magasabb minőségű termékre való váltás következtében már érezhető a teljesítményben bekövetkezett növekedés, az alkatrészek kopásának csökkenése, és a végtermékek jobb minősége. A leghatásosabb módszer azonban, ha a jól meghatározott kenőanyag mellett kiegészítő szolgáltatásokba is beruházunk.
A Shell LubeAnalyst elnevezésű kereskedelmi szolgáltatása figyeli a berendezések teljesítményét, és előre megjósolja az esetleges meghibásodásokat, így azok beazonosíthatóak még mielőtt jelentős kieső időt okoznának. Például rendszeres időközönkénti olajmintákból is megállapítható az eszközök kopása. A megfelelő adatok segítségével az üzemeltetők előállíthatnak egy megelőzésen alapuló karbantartási rendszert, amellyel elkerülhetőek a nem tervezett leállások, és megfelelően időzíthetőek a szükséges alkatrész-cserék is. A Shell Lubricants által kialakított rendszer testre szabott megoldásokat kínál, felülvizsgálja az eddig használt anyagokat és módszereket, és megtalálja az adott gépekhez legmegfelelőbb anyagokat és felhasználási módot. Ha a megfelelő termékek már készen állnak, a következő lépés a gépek kezelőinek megfelelő képzése, hiszen a Shell teljes körű megoldással kívánja támogatni a működtető csapatot.
A testre szabott megoldásokat már a megfigyelés és a tesztelés időszakában is alkalmazzák, hiszen a fontosabb berendezések esetében célszerű részletesebb, összetettebb vizsgálatokat végezni. Az ezen vizsgálatok során nyert olajmintákat laboratóriumi tesztek sorának vetik alá, végeredményként felállítva egy diagnózist, mely javaslatokat is tartalmaz a jövőbeni megelőző folyamatokra. Az elemzést a táblázatokon, grafikonokon kívül segíti egy rendkívül egyszerűen áttekinthető, a közlekedési lámpa jelző-színeit alkalmazó szemléletes skála. Zöld színnel a megfelelő állapotban lévő gépeket jelzik, a sárga szín az esetleges meghibásodásokra hívja fel a figyelmet, a piros pedig jelzi, ha valahol már komolyabb a probléma, és mindenképpen javasolt a beavatkozás a súlyos meghibásodásokat elkerülendő.
A Shell által nyújtott komplex megoldás tehát a világ bármely részén tevékenykedő, cementtel foglalkozó vállalatnak hasznos lehet, de legalábbis felhívja a figyelmet arra, hogy a gépekre, berendezésekre fordított kellő figyelem megnövelheti azok élettartamát, hatékonyságát, és minimálisra csökkentheti a meghibásodások miatti kényszerleállást.

 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2008. május 8.