Helyére került az M0-s Duna-híd utolsó eleme

 

2008. június 12-én az M0-s Duna-híd utolsó eleme is a helyére került; a híd a Dunán Újpest és Budakalász között teremt átjárást. A hidat a forgalomnak előreláthatóan a nyár végén adják át.


 

Június 12-én befejeződött az M0-s Duna-híd építése, hiszen helyére került az utolsó, mintegy 12 méter hosszú és 150 tonna súlyú hídelem. Ezzel a mintegy 63 milliárd forintért épült létesítmény készen áll a forgalomra, amelynek egyébként csak augusztus végén adják át.
 
 
Közúti hídnál eddig még nem alkalmazott technológiával, ún. ferdekábeles hídszerkezetet építettek. A híd maga két hatalmas pilonon áll, amelyek a folyómederben, egymástól mintegy háromszáz méterre helyezkednek el; ezekre van rögzítve acélkábelekkel a hídtest.
A nagy Duna-ágban Magyarországon közúti hídnál eddig még nem alkalmazott technológiával úgynevezett ferdekábeles hídszerkezetet építettek. A folyómederben két nagy, A betűre emlékeztető, az alépítménytől számolva 100, a mederfenéktől számolva 118 méter magas, egymásról háromszáz méterre lévő pilonon áll a híd (a pilonok egyik szárában lift, a másikban lépcső vezet a kereszttartókig, ahonnan függőlegesen lehet feljutni a csúcsig).
A hídon most szegélyezési, aszfaltozási és szigetelési munkák kezdődtek meg; az eredeti átadás tavaly év végén lett volna, az építők most abban bíznak, hogy az augusztus 31-re módosított határidőt már tartani tudják. Az M0-s északi szektorának tervezése egyébként már 1993-ban elkezdődött, a jogerős környezetvédelmi engedély pedig 2001-ben érkezett meg.
Az elkészült hídon a forgalom kétszer két sávon haladhat, ezeket egészíti ki egy olyan leállósáv, amely forgalomsűrűségtől függően akár aktív harmadik sávvá is alakítható a későbbiek folyamán. A híd északi oldalán kerékpárút húzódik majd, amit mozgássérültek is biztonsággal használhatnak, a déli oldalon a gyalogosok számára kiképzett járdák lesznek.
A híd tréfás különlegessége, hogy a kormány internetes „hídnévszavazást” írt ki a híd elkeresztelésére, ezen pedig a Stephen Colbert amerikai humorista nevét tartalmazó javaslat győzött. A híd neve hivatalosan mégis Megyeri-híd lett, a sajtóban azonban számtalan helyen szólítják az „alternatív nevén”.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2008. július 17.