Megnyitották kapuikat a magyar cementgyárak

 

 A CEMBUREAU a nemzeti szervezetekkel és tagvállalatokkal együttműködve megrendezte a „Nyitott Kapuk Hete” elnevezésű rendezvénysorozatát, melynek keretében Európában egyedülálló módon, egyszerre nyitották meg kapuikat a cementiparban tevékenykedő gyárak az érdeklődők felé.


 
A kezdeményezés – melyre minden országban 2008. május 10-18. között került sor - 27 ország közel 75 gyárát érintette. A nyílt napokon minden érdeklődő betekintést nyerhetett a gyárak működésébe. Hazánkban a Duna-Dráva Cement Kft. és a Holcim Hungária Zrt. is csatlakozott a kezdeményezéshez. A DDC által szervezett Duna-Dráva Napon Szarkándi János elnök-vezérigazgató köszöntőjét követően, Sáros Bálint, a Váci Gyár igazgatója mutatta be a Duna-Dráva Cement Kft. tevékenységét, fejlesztéseit, kitérve a Beremendi Gyárban folyó mintegy tízmilliárdos modernizációs programra. Ezt követően Kellner Zsolt, a TBG Hungária-Beton Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a Duna-Dráva Cégcsoporthoz tartozó betongyártó vállalat működését és technológiai újításait. Az előadásokat buszos bánya- és gyárlátogatás követte. A sejcei bányaüzemben Molnár Péter üzemvezető adott tájékoztatást a vendégeknek a rekultivációs tevékenységről, amelynek keretében a bányaművelésből már kivont területeken a korábban honos természetes növényvilágot állítja helyre a Társaság. A gyárban, Bocskay Balázs főtechnológus vezetésével, a 2007-ben modernizált vezérlőt és automatizált minőségellenőrzési rendszert is megtekinthették a látogatók.

A Holcim nyílt napján a látogatók részletesen megismerkedhettek azokkal a lépésekkel, melyeket a vállalat tesz és tett a környezet védelméért, amellett, hogy a cementgyár bejáratánál nemrégiben kihelyezett levegőminőség mérőnek köszönhetően bárki bármikor meggyőződhet róla, hogy a levegő szennyezőanyag tartalma biztosan a megengedett határértékek alatt van. A diákok is megismerkedhettek a gyár működésével: őket busszal vitték körbe a gyár területén, majd a központi vezérlőben a teljes gyártási folyamatot nyomon követhették szakember vezetésével, tanáraik kíséretében. Távozáskor mindenki hazavihetett egy darabka mészkövet és a cementgyártás félkésztermékét, a klinkert.
A rendezvényeken az önkormányzati képviselőkön kívül részt vettek helyi civilek, környező települések polgármesterei, oktatási intézmények vezetői szakértők, diákok valamint a sajtó munkatársai.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2008. július 17.