Ventillátorok jobb kopási eredményei

Az International Cemet Review nemrégiben számolt be a kanadai AirStream Systems új fejlesztéséről, amellyel jelentős mértékben sikerült megnövelni a kemencék szellőzésére használt ventillátorok teljesítményét és élettartamát.


Az AirStreamet az USA Indiana államában működő Buzzi Unicem cementgyár kérte fel az újszerű műszaki megoldás kidolgozására. Az üzemben ugyanis a vadonatúj, ötezer lóerős szellőzőventillátornál a nagyon magas portartalom miatt rövid idő alatt komoly kopások voltak tapasztalhatók, amiket csak gyakori és költséges karbantartással lehetet úgy-ahogy kiküszöbölni, de a ventillátor teljesítménye így is elmaradt az elvárttól. 

Az AirStream, miután megvizsgálta a kérdéses eszközt és az üzemi körülményeket, egy felújítási programot javasolt, aminek sikerére több, mint egy évre garanciát is vállaltak. A fél évig tartó munkálatok során az AirStream megtervezett, legyártott és be is épített egy teljesen új konstrukciójú ventillátor-lapátot. Ennek köszönhetően a szerkezet teljesítménye ugrásszerűen megnőtt, s újra elérte az eredeti szintet. Ez a helyszínen elvégzett műszeres mérések is igazolták. Ráadásul gazdasági okokból a lapátot úgy tervezték, hogy meglévő ventillátorházhoz és motorhoz illeszkedjen, így ezeket nem kellett kicserélni.
A felújítás rendkívül eredményesnek bizonyult, a kérdéses lapátok ugyanis ma, négy évvel a beszerelésük után is használatban vannak. Ráadásul a kopás jelentős mértékű csökkentése miatt lecsökkent a ventillátor energiafelhasználása, havi szinten 1000 kWó-nyi villamos energiát takarítva meg. Emellett drasztikusan estek a karbantartási költségek, mivel többé nem kell havonta javítgatni a kopásból eredő hibákat. Ráadásul megszűntek a korábban gyakori meghibásodások miatti váratlan leállások és termeléskiesések is.
 
Forrás: International Cement Review 2008 május

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2008. december 11.