A mellőzött technológia - Aszfalt- vs. betonburkolat
(kivonat Dr. Rigó Mihály szakcikkéből)
 

Évtizedekkel ezelőtt elődeink építettek mind aszfalt, mind beton pályaszerkezetű utakat, pedig akkoriban még sehol sem volt autópálya. Mintegy három évtizeddel ezelőtt azonban történt valami, és a betontechnológia hirtelen eltűnt a süllyesztőben. Valószínű, hogy ez magyar sajátosság, mert az egész világ használja, miközben itthon természetes jelenség a betonburkolatok mellőzése, kiszorítása.


Arra, hogy nagy melegben és nagy kamionforgalom mellett mit tud, pontosabban mit nem tud az aszfalt pályaszerkezet, jó példa Szeged úthálózata. A jelenség felfogható egy nagyméretű útkísérletnek, melyből olcsón lehetne következtetésekre jutni, ha akarnánk. 2007-ben egy szegedi jelzőlámpás csomópont egyik ágában útfenntartásként az amerikai betonos Whitetopping-technológiát (Wh) használhattuk, kísérletképpen. A csomópont másik ágában hagyományos aszfaltos beavatkozást végeztünk ugyanakkor. A betonos rész ma is áll, míg a másik, az aszfaltos felborult, gyakorlatilag megszűnt.
Az egri útügyi konferencián elhangzott, hogy aszfaltból bármilyen körülmények közé, és bármilyen forgalomra lehet jó utat építeni. Nincs tehát szükség a betonútra, ennek megfelelően nem is készült. Évtizedeken át arról szólt a fáma, hogy kevesebb fenntartást igényelnek ugyan a betonpályák, de az építésük drága, nekünk pedig akkoriban sem volt pénzünk. Egyszer pedig már egy új fogalomról is lehetett hallani: az élettartam alatti összköltségről. Tőlünk nyugatra bizony összeadták a betonos és az aszfaltos pályaszerkezetű utak ismert költségeit, három évtizeden át. Elnevezték ezt élettartamköltségnek. Elemei főleg az építési költség, a fenntartási, az üzemeltetési, a baleseti, az úthasználói és a környezetvédelmi költségek. Összeadás után jött a meglepetés: kisebb a szám a betonnál, tehát olcsóbb a betonos pályaszerkezet!
Az újabb mese már arról szólt, hogy jó, hogy kisebb a betonnál az élettartamköltség, de nagyon magas a beton pályaszerkezet építési költsége, így továbbra sem épült betonút. A következő állomás a budapesti betontechnológiai konferencia volt, ahol a német előadó bejelentette: náluk már a betonút építési költsége is kisebb, nemcsak az élettartamköltsége. Hatalmas csend következett.
Megnéztem a szegedi kísérleti munka árait. Az aszfaltárak akkor nem voltak 45 000-50 000 Ft/m3-nél alacsonyabbak, míg a betoné 30 000-35 000 Ft/m3 körül volt, tehát a csoda itthon is bekövetkezett. Olcsóbb építeni, olcsóbb fenntartani, akkor mi a gond?! Aki még emlékszik a dr. Veszelka Elemér által a 90-es évek előtt propagált műfaltra, cemofaltra, ahol az aszfaltba cementet kevertünk, tudja, hogy ezen kopórétegek is tovább tartottak az aszfaltos kopórétegnél. Jó volt ez az irány, de ez is elakadt. A világ pedig elment mellettünk.
Németország autópálya-hálózatának harmada betonburkolatú. Amerika, Kanada építi a beton útburkolatokat. A világ állva hagyott bennünket. Olyan helyzetbe lavíroztuk magunkat, amelyből nehéz irányt váltani. A legnagyobb elismerés illeti azon pályatársainkat, akik ezekben a nehéz időszakokban, sokszor egzisztenciájuk veszélyeztetésével is el tudták érni egy-egy betonos szakasz próbamegépítését például az M0-áson, a Dél-Dunántúlon vagy Békéscsaba mellett. Jellemző, hogy ezeket azóta is a legnagyobb csönd övezi. De egyetlen fórum sem dolgozta fel a II. Nemzetközi Betonút Szimpózium előadásait sem. Ennyi véletlen szerintem nincs. Épül az M43-as autópályánk, amely a Balkán és a Nyugat-Európa közötti teherforgalmat fogja viselni. Folytatása érinti Romániát, Bulgáriát és Törökországot, nem állandó forgalomnövekedésre készülni botorság lenne.

A vesztes a társadalom
Viszont az adófizetők egyre többen látnak világot. Hallják a rendkívül magas útépítési árakat,
és látják, tapasztalják a rossz minőséget. Egyre nehezebb lesz a drágább, rövid időre problémamentességet biztosító aszfaltos technológiát eladni a népnek. A jó utak tartóssága alapvető elvárás.
A költségek, az előnyök ismeretében nagy a döntéshozó felelőssége. Egyre nehezebb lesz indokolni az adófizetőnek a drágább megoldás választását. Ami pedig a fenntartókat illeti: annyit hallottunk már új aszfaltfajtákról, új aszfaltszabványokról, jó lenne végre tartós útról is hallani. Ebben segíthet a beton.
 
Dr. Rigó Mihály - okl. építőmérnök, okl. erdőmérnök
 
A cikket teljes terjedelmében elolvashatják a Cementvilág legfrissebb számában, amely elérhető a Magyar Cementipari Szövetség honlapján is.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2009. április 29.