Metrók: látszóbeton szerkezetek

Habár a budapesti négyes metró körüli viharok nem csitulnak, az alagutakban egyszer megindul a közlekedés, és emberek százezrei fogják megítélni a belső tereket. Mivel itt a látszóbeton felületek jelenléte meghatározó, minden a felületek minőségén múlik.


A látszóbeton kedvelt anyag a kortárs építésben; jellegéből adódóan pedig rendkívül magas esztétikai körülményeknek kell megfelelnie. A látszóbeton-felületek döntő része a szerkezetépítés során készül el; a felületekkel kapcsolatos igényeket pedig konkrét szabályok alakítják. A német Merkblatt Sichtbeton (Deutscher Beton- und Bautechnik-Verein E. V.) előírásai alapján a követelményrendszer legfontosabb elemei:
– az építendő látszóbeton szerkezetek (épületelemek) úgynevezett látszóbeton osztályokba sorolása a felületi minőségi elvárások alapján;
– az egyes látszóbeton-osztályok minőségi paramétereinek részletes meghatározása (pórusosság, síkeltérések megengedett mértéke, színazonosság);
– próbafelület-építés kiírása;
– felületkezelés és felületvédelem kiírása.

Az építészek kihívásnak tekintik, hogy a szürke, amúgy jellegtelen betonfelületeket érdekes, esztétikai élményt nyújtó textúrákkal lássák el; terveznek anyagában színezett szerkezeteket és színezés nélkülieket is.
A négyes metró építése során számos jó példát találhatunk a jó minőségű látszóbetonra; mindez rendkívül időigényes feladat, a metró amúgy meglehetősen rideg közegében nagy szükség van olyan felületekre, amelyek „pihentetik a szemet”. Ilyen értelemben tehát a metróban a látszóbeton kifejezetten esztétikai feladatokat lát el – nagy mértékben hozzájárulva az összhatáshoz.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2009. április 29.