Átfúrták - Befejeződött a bátaszéki alagút építése

Ünnepélyes keretek közt törték át azt a Bátaszék határában épülő alagutat, amely még tavaly július 24-én mintegy 100 méter hosszan beomlott. Az M6-os - M60-as autópályán épülő „A” jelű járat nemcsak a Budapest-Pécs közötti autópálya, hanem egyben az ország leghosszabb közlekedési alagútja.


A beomlás előtt már korábban is több helyen megrepedt a szerkezete. Ezután a kivitelezők a Nemzeti Közlekedési Hatóság által jóváhagyott technológia szerint folytatták a munkálatokat. Korábban sokan bírálták a beruházást, mondván a dombos, löszös terepen fúrják az alagutakat. Mindezek mellett az esetet Ulrich Vogel, az autópálya alagútjait építő vállalat vezetője az ünnepségen egyedülállónak nevezte, pláne, hogy ezzel együtt is sikerült az 1331 méteres vájatot az alkalmazott technológiának köszönhetően a tervezettnél rövidebb idő alatt megépíteni.  A  fejtést több mint öt hónap alatt végezte el a kivitelező, oly módon, hogy két járatát párhuzamosan fejtették.

A nyugati járat ünnepélyes áttörésével a Szekszárd-Bóly pályaszakasz mind a négy alagútja átjárhatóvá vált. Ennek ellenére az autópálya építésének befejezésére még 2010. március 31-ig várni kell.  A kivitelező közölte, hogy eddig az aszfalt alapréteg 84 százaléka, a kötőréteg 69, és a kopóréteg 20 százaléka készült el.
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2009. október 12.