Stabilan jobb: az M0-ás körgyűrű újabb szakasza épül betonból

A közbeszerzési eljárás lezárultával kezdődhet az M0 körgyűrű déli részének építése. Az M5 és az 51. számú út között épülő új szakasz folyamatossá teszi az M0 körgyűrűt. A 6,3 kilométer hosszú pálya 2-szer 3 forgalmi sávval, plusz leállósávval, kétrétegű betonburkolattal épül, az elválasztó sávban pedig kétsoros beton elválasztó elemek lesznek.


Jelenleg az M0 körgyűrű keleti szektora - az M3 autópálya felől haladva - az M5 autópályánál ér véget. Ezen a ponton annak, aki az M1-es és az M7-es autópálya felé haladna tovább, az M5-re kell ráhajtania Budapest felé, hogy pár kilométer után elérje az M0 mintegy 10 éve elkészült szakaszát. Ezt a helyzetet szünteti meg a most induló építkezés, melynek kivitelezéséhez nem véletlenül választották a betont alapanyagul. A kétrétegű betonburkolat az építési és fenntartási költségek terén is jelentős előnyökkel bír. A betonutak hozzájárulnak az utazás kényelméhez és a közlekedésbiztonság javításához. Teljes élettartamuk alatt alaktartók maradnak, a nyomvályúk képződése kizárható. Rossz látási viszonyok között, éjszaka, vagy nedves útburkolat esetén világosabbnak tűnnek, és jobban visszatükrözik a fényszórók fényét, mint az olyan sötét burkolatok, amilyen az aszfalt. Ezáltal a baleseti kockázat csökkenthető.

Az ilyen típusú burkolat az első 15 évben gyakorlatilag nem igényel fenntartási tevékenységet. A felújítási és karbantartási munkálatok pedig a mai betontechnológiának köszönhetően gyorsan és problémamentesen végezhetők el. Ma már a magasabb zajszint sem csökkenti a betonburkolatok értékét, hiszen az utóbbi években egyre gyakrabban építették olyan zajcsökkentő felülettel, mint például a mosott beton. Ezeknek az új burkolatfelületeknek köszönhetően a zajszintet jelentősen csökkenteni lehetett, így a betonút ma már kiállja a próbát e tekintetben is az aszfalttal.
 

A betonburkolatú utak előnyeiről további részletek az MCSZ honlapján, erre a linkre kattintva olvashatóak.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2009. október 12.