Még mindig van a német importszemétből

Már csak Délegyházán található néhány tonna a Németországból három éve illegálisan behozott bálás szemétből, az elszállítása folyamatban van. Annak a mintegy ezer tonna hulladékbálának, amit a német fél nem volt hajlandó visszafuvarozni, egy hazai cementgyár vállalta a megsemmisítését - ingyen.


Három éve több mint négyezer tonna kommunális hulladékot helyeztek el jórészt Bács-Kiskun megyei lakatlan tanyákon és használaton kívüli volt tsz-majorokban. A bajor, illetve baden-württenbergi szemétfeldolgozók által kiállított fuvarlevelek szerint a bálák úgynevezett zöldlistás - válogatott és újra-feldolgozható - hulladékként érkeztek Magyarországra. Azonban a préselt bálák közönséges háztartási szemetet is tartalmaztak, és ily módon a németországi hulladékmegsemmisítőkben lett volna a helyük. A szemétégetés költsége azonban jelentős, ezért a német hulladékkezelő cégeknek jobban megérte, hogy egy magyar cég, a kunbajai székhelyű Szinkron 99 Kft. megbízásából elszállították tőlük a bálákat.

a német állam több mint háromezer tonna szemét visszaszállításának a költségét vállalta. A fennmaradó, mintegy ezer tonna hulladék elszállításáról nem tudtak megállapodni. Ezt követően a környezetvédelmi hatóság az importhulladékot átvevő és tároló tulajdonosokat próbálta rákényszeríteni, hogy a bálákat szállíttassák el egy hazai hulladékégetőbe. A szemétimport felszínre kerülése után a környezetvédelmi tárca szigorította az országhatáron áthaladó hulladék ellenőrzését. Jelenleg az eddig engedélyhez nem kötött, úgynevezett zöldlistás hulladék behozatalát is be kell jelenteni, valamint a fuvarozónak pénzbeli biztosítékot kell letétbe helyeznie az esetleg felmerülő vitás kérdésekből adódó elszállítási költségek fedezésére.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. január 25.