Magyar cement – 150 éve meghatározó

Kérdezhetnénk: mi az, amit már a rómaiak is használtak, végigkísérte a történelmet, az építészet egyik alapvető anyaga azóta is. Egyszerű a válasz: a cement; az a kötőanyag, amelynél jobbat egyelőre tömeges felhasználásra senki sem talált még fel. A magyarországi cementgyártás évszázados hagyományra tekint vissza – minden korban az akkori legjobb technológia alkalmazásával


A források két különböző helyet említenek első cementgyártó helyként: Beocsinban és Mogyoróskán, mindkettőt a 1860-as években. Annak ellenére, hogy a Benczúr József által működtetett mogyoróskai cementek még New Yorkba is eljutottak, az üzem 1934-ben bezárta kapuit. A beocsini gyár cementje is nagyon kedvelt volt, melyből szállítottak külföldre is. 1918-ig ez a gyár volt az ország legnagyobb cementgyára.

A Bélapátfalvi Cementgyárral kezdődött a korszerű üzemek létesítése 1908-ban. A cementgyár felszereléséhez a gépeket Németországból szállították és ekkor épült ki az Eger-Putnok között vasútvonal is. A Beremendi Cementgyárat 1909-ben alapította Schaumburg-Lippe herceg. A berendezések hajtását és villamosenergia-igényét saját gőzgépekkel látták el. A cementgyárak létesítése jelentősen hatott az adott környék iparára is, hiszen mind az infrastrukturális fejlődésben mind a helyi társadalmi folyamatokban jelentős húzóerőt jelentett egy-egy gyár létesítése. Például vasút, villamos energia, később földgáz sok területre nem jutott volna el olyan ütemben, ahogy, ha a cementipar nem telepedik meg az adott térségben.

1920-at követően 7 cementgyár volt Magyarország területén. Ezek együttes éves kapacitása ekkor 660 ezer tonnára tehető, mely a következő években jelentősen visszaesett és csak a II. világháború után kezdett újra nőni. A rendszerváltás után öt cementgyár üzemelt hazánkban. Jelenleg a teljes magyar cementipar, valamint az ágazathoz tartozó szolgáltatói szektor és infrastruktúra jelentős része három külföldi cég tulajdonában van.

Magyarországon több mint száznegyven éves hagyománya van a cementgyártásnak és ezzel együtt nem szabad feledni azt sem, hogy lehetőség szerint minden korban az akkor elérhető legkorszerűbb technológiát alkalmazták a cementgyárak létesítésekor. A cementgyárakat évtizedekre tervezik, létesítik és az elérhető legjobb technológia mellett a nyersanyagok hosszú távú rendelkezésre állása elengedhetetlen. Éppen ezért a természeti kincsekkel, nyersanyagokkal már a kezdetektől fogva generációkon át előretekintően gazdálkodtak a magyar cementipari szakemberek. Így tervezhető a mai napig is a nemzetgazdaság egyik meghatározó iparágának a cementgyártásnak a jövője
 

forrás: Wikipédia

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. január 25.