Betonelemek a világsikerű szentendrei temető tervében

Közel ezerötszáz, a világ minden pontjáról beérkező építészeti alkotás közül a legjobbak közé sorolta a World Architecture Festival neves zsűrije Szentendre új köztemetőjének tervét. A budapesti A4 Stúdió munkájában jelentős szerephez jutnak a betonelemek is, erősítve annak esztétikai értékét is.
 


A terv egyhangú pontozással nyerte meg a legnépesebb, jövőben megvalósuló tervek kategóriát a november 4-6. között Barcelonában megrendezett nemzetközi építészeti versenyen, az összesített versenyben pedig második helyezést ért el az építésziroda terve több mint 1500 induló között. Simon Allford a sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadáson elmondta:  A magyarok teljesítménye 100%-os volt a fesztiválon, hiszen egyetlen pályázó egyetlen munkájával osztatlan sikert aratott és lenyűgözte a zsűrit. A világhírű építész kiemelte a terv sajátosságait, amely meghozta a világhírt tervezői számára.  A mai modern technikai vívmányokra kihegyezett világban felüdülés volt valódi rajzokkal illusztrált tervekkel találkozni.

Külön kiemelte a munkák közül a magyar projektet az, hogy egyedülálló módon, igen szerényen, ugyanakkor intelligensen, érzelmekkel gazdagon közelítik meg a gyász kérdését és egy olyan helyen, mint a temető, tervük nyomán az élet szeretete kapta a főszerepet. A tervezők letisztult építészeti megoldásokkal hoztak létre egy teret, ahol az élet és a gyász méltósággal találkozhat. Külön örülök annak, hogy az anyagfelhasználást tekintve is igen kreatívak voltak a fényáteresztő beton alkalmazásával.
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. január 25.