Látszóbeton a 4-es metrónál

Látszóbeton, nyersbeton, fehér beton – egyre gyakoribb kifejezések a kortárs építészet eszköztárában. A látszóbetonok alkalmazása ma reneszánszát éli: egy új építészgeneráció kezében válik téralkotó anyaggá. Magyarországon a 4-es metró az első olyan építési beruházás, ahol a látszóbeton felületek alkalmazása meghatározó.


Itt találkozhatunk hazánkban elsőként a látszóbeton-tervezés és -építés komplex megközelítésével: az építészeti koncepció a tervezéstől a kivitelezésen át a nanotechnológiás felületkezelő anyag kiválasztásáig mindent magába foglalt. A legnagyobb kihívás ebben talán az, hogy a belső terek megítélése így nagyrészt a betonfelületek minőségén múlik. Minőségi látszóbeton felületek építéséhez pedig nem csak a résztvevők összehangolt munkájára van szükség, de elkötelezett építtetőre is. Ez a technika ugyanis költség– és időigényes.

Természetesen ez a beton nem az a beton, amelyet a panelházak homlokzatain megszokhattunk és joggal megutálhattunk. A kortárs építészet betonja csak rendkívüli gondossággal kivitelezve érheti el a látszóbeton minőséget. A látszóbeton tehát nem építőanyag, hanem rendkívül jó minőségben megtervezett és kivitelezett betonszerkezetet jelent, ahol a betonfelület minősége olyan, hogy burkolat nélkül is önálló esztétikai értéket hordoz. A látszóbeton mindig az építészeti koncepció szerves része, ahol az anyag és az épület szellemisége, a tervezés gondolkodásmódja alapvetően összefügg. Erre a gondolkodásmódra az építtetők is egyre nyitottabbak.

 A beton tehát épp a sokféleség jegyében jelenik meg a 4-es metró állomásaiban. A betonfelületek több helyen színesek lesznek. A speciális impregnálásnak köszönhetően a betonfelület még a nagy forgalomnak kitett helyeken is tisztítható lesz. A látszóbetonok ilyen nagy mennyiségi megjelenése egy közfunkciójú építményben várhatóan további lökést ad a hazai látszóbeton-építészetnek. A nemrég a szentendrei temető tervével nemzetközi hírnévre is szert tett A4 Stúdió díjnyertes terve is a metróépítésen tapasztaltak alapján nyerte el végső formáját: a tervezők az itt látottak alapján döntöttek egy speciális látszóbeton lazúrozás mellett, amellyel szinte fehér színű időjárásálló betonfelületet lehet elérni. A beton egy rendkívül sokoldalú anyag; remélhetőleg egyre több minőségi látszóbeton épülettel lehet majd itthon is találkozni.
 

forrás: hg.hu

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. március 16.