Készül a légikikötő

Ferihegyen Sky Court néven új utasforgalmi csarnokot építenek, és megújul a 2A és 2B terminál is. Mindezek révén kényelmesebb és gyorsabb lesz az utazás. A kivitelezés során speciális betontechnológiákat is alkalmaznak.


A beruházás révén 40 ezer m2 új utasforgalmi területtel bővül a reptér, valamint 55 ezer m2 meglévő épületrész újul meg. Az épületegyüttesben 28 új utasbiztonsági csatorna, 50 új határátlépő pont, 21 új beszállókapu, 80 új utas-felvételi (checkin) pult létesül, továbbá 52 liftet, 42 mozgólépcsőt, valamint modern csomagkezelő technológiát építenek be. A munkálatok mértékét jól jelzi a projektben részt vevők magas száma. Naponta több mint ötszáz munkás dolgozik az építkezésen, de az elmúlt más fél év során háromezernél is több szakembernek adtak belépési engedélyt.

Azért, hogy a két szomszédos terminál statikailag ne sérüljön meg, különleges munkatér-határolás készült a munkagödör körül. Az alap kiásásával párhuzamosan - 17 ezer m3 földet emeltek ki - a lőttbeton falat sajátos technológiával hordták fel, talajszegezéssel megerősített rézsűvédelemmel. Az így kialakított 10-15 cm-es betonkéregből csöveket vezettek ki, hogy a fal mögötti instabil homokos rétegekben felgyülemlett talajvizet elvezessék. Mindezzel párhuzamosan zajlott a 30 cm vastag vízzáró beton alaplemez kialakítása, ami alkalmas a víz távoltartására, nem igényelt külön vízszigetelő réteget.

forrás: Bautrend

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. június 9.