Légtisztító cement a Kálvária dombon

Még az EKF évében új színfolttal gazdagodik Pécs: a Duna-Dráva Cement Kft. felkarolta a Kálvária-domb rendbetételének ügyét. A Pécs szívében található, ma még felújításra és gondozásra szoruló terület természeti ritkaságokat rejt, melyek fennmaradása veszélyben van.


Az évtizedek óta elhagyatott, természeti védettséget élvező Kálvária-domb a pécsi belváros szívétől mindössze pár percre található, azonban állapota miatt tisztításra és felújításra szorul. A Duna-Dráva Cement Kft. vállalja a terület teljes körű helyreállítását. A város és a beremendi cementgyárat üzemeltető vállalat együttműködésének részeként az őshonos növényzet és természetvédelmi terület rendbetételére kerül sor.

A felújítási program összhangban van a biológiai sokszínűség (biodiverzitás) megőrzésével és a fenntartható fejlődés elvével. „A ritka és különleges terület rendbetételére a huszonnegyedik órában járunk, az eredeti, speciális növénytársulások eltűnnek, ha nincs beavatkozás” – mondta G. Detky Rita, a tervezéssel megbízott tájépítész.

A tájba illeszkedő burkolt felületeket csak olyan mértékben tervezik kialakítani a bevezető szakaszoknál, melyek szükségesek ahhoz, hogy a belső zöld szigetet megfelelően és biztonságosan meg lehessen közelíteni. „igazán különlegessé és egyedülállóvá teszi a programot az új cementtípus, a TioCem® alkalmazása. Az új fejlesztés lényege, hogy a termék felhasználásával készült betonburkolat felülete a napsugárzás hatására fotokatalitikus reakció révén lebontja a levegőben lévő szennyező anyagokat. Ily módon a betonfelületek a modern betonépítészet esztétikai értékeit is bizonyítják majd.

 

forrás: www.mcsz.hu

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. június 9.