Beton, papírból

Ma már számos olyan anyagot is bevonnak az építőanyagok körébe, amelyet azelőtt teljesen másra használtak, vagy már rég feledésbe merült alkalmazása (pl. nád, szalma stb.) Kevesen tudják például, hogy a papír, pontosabban annak legfőbb alkotóeleme, a cellulóz olyan előnyös tulajdonságokkal bír, hogy akár ház is építhető belőle.


A papírbetont még 1928-ban szabadalmaztatták, de valójában csak a '80-as évektől terjedt el az építőanyagok piacán. A papírfalazatok alapanyaga az úgynevezett papírbeton. Természetesen e szó hallatán ne papírlapokból álló téglaidomokra gondoljuk. A papírbeton ugyanis igen masszív, ellenálló, szilárd anyag, amely tulajdonképpen vízbe áztatott papírhulladék, homok (vagy föld), illetve cement elegye.

A papír aránya hozzávetőlegesen 60-80%, a cementé lehet 8-10%. Ha otthon szeretnénk előállítani a papírbetont, szükségünk lesz megfelelő papírmennyiségre (kiváló erre a célra az újságpapír, kartondobozok), vízre, cementre, földre vagy homokra. Ehhez kölcsönözhető vagy kapható, egy botmixerhez hasonló gépezet, mellyel tulajdonképpen összeapríthatjuk az összetevőket.

Az így keletkezett masszából készíthető - akár házilag is - tégla, de lehet kötőanyag is, más építőelemek közé. A bio-építészteben jártasak sokszor pedig vakolatként, szórással viszik fel a felületekre. Látható tehát, hogy a papírbeton előállítása rendkívül energiahatékony, hiszen akár az építkezés helyén megtehető, így a szállítási költség megtakarítható, illetve a téglaelemek kiszárításához elegendő a napsugárzás.

A papírbeton - a fentieken túl - kiváló hőszigetelő, illetve hőtároló tulajdonsága miatt is - tőlünk nyugatabbra, illetve a tengerentúlon is - kedvelt építőanyag. Érdekes, s bizonyára kevesen gondolnánk, hogy a papírbeton rendkívüli módon tűzálló! Ennek oka, hogy a papírbeton egyik főbb összetevője, a cement elzárja az oxigén szabad áramlását, így az égést nem táplálja semmi.

Annak ellenére, hogy a papírbeton hitetlenül jó nyomó- és húzószilárdsággal rendelkezik (tehát gond nélkül építhető belőle ház), könnyen alakítható. A papírbeton elemeke szabása, vágása, illesztése rendkívül egyszerű, ugyanígy lyukasztani, fúrni is lehet.

Arra azonban mindenképp ügyeljünk, hogy a papírbeton nedvesedhet, így könnyen táptalaja lehet a penészgombák elszaporodásának. Szerencsére, ha ásványosítják a papír-téglákat, vagy megfelelő bevonattal vonják be azokat, akkor ez a gond is kiküszöbölhető. A papírbeton élettartama 30-35 év biztosan megvan, sajnos régebbi papír-épületeket nem nagyon találhatunk, így egyelőre nem áll rendelkezésre adat a pontos időtállóságról.

forrás: ÉpítInfo.hu

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. július 8.