A beton mint hungarikum?

A 2010-es milánói design héten magyar beton-kincsekre is bukkanhatott az érdeklődő. A sikeres debütálás után idén is részt vesz az iSaloni SaloneSatellite-n, Zona Tortona programsorozat keretében pedig világhírű építésszel egy tárlaton állít ki az IVANKA


Az utóbbi időkben egyre több magyar név lett ismert világszerte, a beton megmunkálása révén. Többek közt Fekete Zsuzsanna iparművész jelentkezett üveg-beton kombinációjú, igencsak artisztikus téglákkal. Majd újabb szereplő lépett színre ugyanebben a műfajban: az Ivánka Beton, amely tavaly a milánói vásáron nagy feltűnést keltett az idehaza is nívódíjjal honorált See you síremlékkel (ezt a Maurer-Klimes Ákos vezette team tervezte), idén pedig két helyen is bemutatkozott: a vásár hivatalos rendezvényén és a Tortona utcai forgatagban.

A 103 éves Oskar Niemeyernek (mellesleg a vasbetonépítészet egyik klaszszikusának) tisztelgő kiállításon a svájci Beat Glässer közreműködésével egy – formája nyomán – Propellernek keresztelt dohányzóasztalt mutattak be. A bútor nem csak plasztikaként érdekes, egyúttal praktikus is: görgőkön gurul, üreges szárnyai tárolóhelyeket rejtenek.

A pályakezdők seregszemléjén, a Satellitén pedig a cég önálló boksszal jelentkezett. Közepén Szőke Gábor Miklós alkotása, amelyet egy pompeji lávamúmia-jelenet ihletett: betonkeverőn kutya egyensúlyoz – miközben a párját elnyeli a gép. Találó blikkfang, amely meghökkentő víziójával és bravúros mintázásával a standra vonzza a tekintetet. S van miért: mögötte a paravánokon a Balázs Kriszta által tervezett fal a tulajdonképpeni szenzáció. A burkolólapok finoman strukturált barázdái önmagukban is kellemesen hangulatos faktúrát mutatnak, igazán vonzó azonban akkor lesz a látványuk, amikor – mert ez a cél – moha zöldell majd bennük. Hiszen az a beton, amelyet a házgyári lakótelepek rendíthetetlen monotóniája miatt sokan beskatulyáznak, ily módon nem ellensége, hanem szövetségese lesz a zöldnek.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. július 8.