Mintaprojekt Vecsésen - Ötoldalú megállapodás: betonburkolatú körforgalom készül

Vecsés Város Önkormányzata, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK), a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), a Magyar Cementipari Szövetség (MCSZ), és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. megállapodást írtak alá a Vecsési csomópont betonburkolatú körforgalommá történő átépítéséről.

 


A mintaértékű megállapodás alapján a 4602. jelű út 2+410 kilométerszelvényénél (Vecsés, Dózsa György út – Széchenyi út – Budai Nagy Antal utca kereszteződésében) lévő csomópontot betonburkolatú körforgalmú csomóponttá építik át. A beruházás megvalósítása során kísérleti jelleggel – a fokozott forgalmi terhelésből adódó erőhatások elleni hatékonyabb védelem érdekében – a csomópont beton burkolattal kerül kialakításra, ennek megfelelően az ÚT 2-0.004:2001 Útügyi Műszaki Előírás figyelembe vételével kell eljárni. A Beruházás az országos és a helyi közúthálózatot is érinti. A megállapodás értelmében a beruházást Vecsés önkormányzata saját forrásból és a KKK a KHEM Útpénztár terhére anyagilag, míg a Magyar Cementipari Szövetség tagjain és a SIKA Hungária Kft.-n keresztül a beruházás megvalósításához szükséges pályaszerkezeti beton biztosításával és az építési helyszínre szállításával támogatja.



Az első beton körforgalom Svájcban
(Forrás: Martin KELLER; International Symposium on Concrete-road Building,
Budapest 2004. március 11.)

A beton útburkolat alkalmazásának az M0-ás nagy forgalmú és fokozott terhelésű szakaszait követően újabb mérföldköve ez a megállapodás, hiszen számos európai példa bizonyítja már a mindennapokban, hogy teljes életciklus tekintetében gazdaságosabb, biztonságosabb ilyen nagy igénybevételnek kitett (beleértve a körforgalmakat is) területeken a beton útpálya kialakítása. Láthatóbb, nyomvályú mentes, stabil járófelület alakítható ki. A beruházás megvalósításának befejezési határideje legkésőbb 2011. május 31.

 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. november 23.