Erdei lak betonból

Az átlagember, ha maga elé képzel egy csordogáló erdei patak mellé épített lakályos épületet, akkor valószínűleg nem egy vasbeton épület ugrik be neki elsőre. Pedig létezik ilyen is, ráadásul szépsége világhírűvé is tette. Ez a Fallingwater, a pennsylvaniai Vízesés-ház.


Edgar Kaufmann, egy sikeres pittsburgh-i üzletember az 1930-as évek elején úgy határozott, villát építtet magának valahol a városon kívül. Építészetet tanuló fia tanácsára annak egyetemi professzorát – később az organikus építészet úttörőjeként tisztelt – Frank Lloyd Wrightot bízta meg a tervezéssel.
A három év alatt elkészült épület egy erdei vízmosás oldalában, egy keskeny patak vízesése fölött fekszik. Többszintes, lépcsőzetes elrendezésű, nagy tető- és oldalteraszokkal. Anyaga pedig alapvetően vasbeton, a falakat csupán kívülről borítja helyenként terméskő. Az épület alapja hídpillér-szerű, középen megerősített vasalással készült keresztgerendák tartják a ház súlyát. Ennek köszönhető, hogy a patak akadálytalanul folyhat át alatta.
A Fallingwatert sokan a világ legszebb lakóházának nevezték. Tulajdonosai mintegy harminc évig használták, utána az építtető fia átadta egy alapítványnak, amely szabadon látogathatóvá tette. Napjainkban évi több mint százezer látogatója van.



 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. december 16.