Árvízbiztos monolit vasbeton lakóépületnek Felsőzsolcán

Elkészül az első épület a három közül az árvíz sújtotta Felsőzsolcán. Ezek a házak nagyobb biztonságot nyújtanak a természeti katasztrófák, így az árvíz ellen is.


A III. kerületi önkormányzat, egy hazai cementgyár és rengeteg ember összefogásával megépülő monolit vasbeton lakóház alapkőletételére szeptemberben került sor és a kiforrott technológiának és szakértelemnek köszönhetően mostanra beköltözhetővé vált az első épület.

A monolit vasbeton technológia nagy előnye az időtállóság és a természeti katasztrófák elleni nagyobb biztonságot adó szerkezet, ami összhangban van a támogatók céljával: hosszú távú megoldást találni az árvízkárosultak számára.

A technológia lényege
Az épületek teherhordó szerkezete (alaptestek, teherhordó falak és födémek) úgynevezett helyszíni, monolit szerkezetépítési technológiával készül, vasalt beton alkalmazásával.
Az alkalmazott módszer lényege: a teljes épületszerkezet meg-építéséhez a kiviteli terveknek megfelelően úgynevezett zsaluzatot - függőleges falaknál zsalutáblákat, a födémek esetében pedig födémzsaluzatot - állítanak fel. Ezekben a statikai számítások alapján meghatározott vasalatot (betonacélokat), az építészeti terveknek megfelelően a közművek, nyílászárók helyén úgynevezett kizárásokat helyeznek el, majd a zsaluzatot összezárják és az egészet mixer kocsival a helyszínre szállított transzportbetonnal kiöntik, majd vibrálják.
A függőleges falazat zsaluzata a betonozást követő napon eltávolítható a födém zsaluzatát folyamatos ritkítások mellett 2-3 hét után lehet kiszerelni, ugyanakkor a tetőszerkezet építése a födém betonozását követő második napon megkezdődhet. Egy átlagos méretű lakóház teljes szerkezete (alaptesttől a födémig) 6-8 munkanap alatt elkészül.

Nagyobb biztonság elérése
Az egybefüggő, masszív „doboz szerkezetinek köszönhetően az így épülő ház stabilabb, jobban ellenáll a durva környezeti hatásoknak, természeti katasztrófáknak. Például árvíz esetén a vasbeton tartófalak az összedőlt épületek vályogfalaival ellentétben nem veszítik el szilárdságukat, más, árvízben is szilárd falszerkezetekhez képest még vízzáróak is. (Bejáratoknál kialakított vízzáró torlaszok alkalmazásával padlószint feletti, de ablakpárkányt még el nem érő vízállás esetén is biztosítható a száraz belső tér.)
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. december 16.