Hogyan építsünk látványbetont – II. rész

 

 

Az ezredfordulón Magyarországon is reneszánszát éli az úgynevezett látványbeton szerkezetek készítése. Az ilyen, egyedi szerkezetek megjelenési módjának részletes meghatározása, a szerkezetek előírás szerinti gondos kivitelezése és az elkészült szerkezet, felület minőségének tárgyilagos megítélése sokszor komoly fejtörést okoz.

 


 Előző hírlevelünkben a látványbeton tervezéséről írtunk, ezúttal a kivitelezés előkészítéséről és a betonozás technológiájáról olvashatnak. 


A kivitelezés előkészítése

A kivitelezés megkezdése előtt a megvalósítás folyamatát minél több szempontból, részleteiben kell átgondolni. Ez az építési folyamat legfontosabb része, ami csak csapatmunkában végezhető el. Az alvállalkozó szakcégek képviselőinek (betontechnológus, zsalutechnológus) ebben a munkában jelentős feladata és felelőssége van: a kivitelezés legapróbb részleteit előre, lépésről lépésre modellezni kell, számolva az esetlegesen felmerülő problémákkal.

A beton receptúrájának pontos meghatározása a betontechnológus feladata. A látványbeton készítéséhez elvileg valamennyi érvényben lévő cementfajta felhasználható. Számolni kell azonban azzal, hogy a tiszta portlandcement használatánál is lehetnek kismértékű színeltérések, a heterogén cementek alkalmazása esetén már jelentős színárnyalatbeli különbségek is tapasztalhatók. Fehér színű cement alkalmazásakor például a megszokott betonszíntől jelentősen világosabb színárnyalat is kialakulhat. A beton színének megváltoztatására oxid festékeket célszerű alkalmazni. Különböző cementek használata esetén változik a beton kötési ideje is, ami a hőfejlődés miatt zsugorodási repedések kialakulásához is vezethet, ezért érdemes lassan szilárduló és kis hőfejlesztésű cementet választani vagy átgondolt utókezelést alkalmazni. A látványbeton készítésének további feltétele az adalékanyag összetételének optimális kiválasztása.

A bedolgozhatóságot célszerű a lehető kevesebb vízzel (optimális víz/cement) elérni, ezzel is csökkentve a pórusok előfordulási valószínűségét és a beton utólagos víz felvételét. Válogatott adalékanyagok tervezésével különleges, adalékmintás látványfelület is kialakítható. A beton könnyű bedolgozhatóságát a víz helyett, folyósító adalékszerrel lehet ideálissá tenni, ezzel csökken a vízkiválási, kivérzési hajlam és egyenletesebbé válik a beton szerkezete. A látványbeton felületek készítésekor elterjedt az öntömörödő betonok használata, amely szép, minimális pórustartalmú, homogén betonstruktúrát biztosít. Mindez csökkenti a helyszíni élőmunka-igényt, azonban nagy technológiai fegyelmet kíván.

 

A betonozás technológiája

Meg kell tervezni a betonnak a zsaluzott szerkezetbe való jutásának módját (konténer, betonszivattyú, betonozócső), illetve azt, hogy falzsaluzat esetén szükség van-e például beöntőnyílásokra, azok hol helyezkedjenek el. Mindezek hozzájárulnak az esetleges kiosztályozódás elkerüléséhez. Előre tudnunk kell, hogy merülő vibrátor mellett használunk-e zsaluvibrátort, s ha igen, akkor azt hol szeretnénk elhelyezni a zsaluzaton. Érdemes tartalék vibrátort is beszerezni.

 

forrás: Bautrend.hu / Kapu László (51) Okleveles építőmérnök, mérnök-közgazdász

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2011. augusztus 2.