A betonburkolatok és a környezetre gyakorolt hatásai

Naponta szembesülünk azzal a problémával, hogyan alakítsuk életvitelünket, milyen intézkedéseket tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a globális felmelegedést, hogyan biztosítsuk az utánunk jövő generációknak az élhető élet lehetőségét. Mára a betonburkolatok esetében is átértékelődött a tartósság fogalma.


A fenntartható fejlődés nem más, minthogy megtaláljuk szükségleteinkre a megfelelő választ, miközben figyelembe vesszük a környezeti, gazdasági és társadalmi szempontokat a döntési folyamatokban oly módon, hogy azok találkozzanak a holnap szükségleteivel. A betonszerkezeteket és a betonutakat általában tartósnak minősítik. A múltban ez a robosztusságot jelentette, vagyis ezek a szerkezetek hosszú ideig maradnak fenn. Manapság azonban sok más ugyanilyen fontos szempont is hangsúlyt kap. A nyersanyagok beszerzése, az elemek gyártása, az egész építés folyamata, a teljes használati időtartam és az újrahasznosítás részletesen vizsgálandó annak érdekében, hogy általános érvényű megállapításokat tehessünk. Nem egyszerűen anyagokra gondolunk, amelyek tartósak abban az értelemben, hogy hogyan állítják elő őket, hanem szélesebb értelemben. A tartósság alábbi definíciója érvényes a közlekedési infrastruktúrára, ezen belül különösen az utakra:
„A tartós utak hatékonnyá teszik a természeti erőforrások használatát és teljes élettartamuk alatt tekintettel vannak a környezetre; javítják a közlekedés feltételeit az egész lakosság számára, mobilitást, biztonságot és kényelmet biztosítanak a társadalomnak a tervezésen, építésen, fenntartáson és újrahasznosításon keresztül.”


A beton környezetvédelmi aspektusait és egyéb előnyeit számos pontban lehet csak összefoglalni:

- Karbon lábnyom. A betonutak kevesebb fenntartást és javítási beavatkozást igényelnek, nem beszélve a hosszú távú nyersanyag megtakarításokról, szállításról és energiáról. Ily módon a „karbon lábnyom” is kisebb.

- Alacsony energiatartalmú cement. A kiegészítő tartalmú anyagok megfelelő használatával az egy tonna cement előállításával járó kibocsátott CO2 akár 500 kilogrammra is csökkenthető.

- Ipari hulladékok újrahasznosítása. Olyan ipari hulladékok felhasználása alternatív üzemanyagként a cementgyártás során, mint pl. az autógumi, fáradt olaj, szennyvíziszap, festékmaradékok, értékelhető mértékben hozzá tudnak járulni a teljes CO2 emisszió csökkentéséhez.

- A beton CO2 felvétele. Bár gyártása során CO2 szabadul fel, a beton CO2–t vesz fel az élettartama alatt. Ez az egyik lehetséges oka a vasbeton szerkezetek tönkremenetelének. A CO2 felvétele nem jelent problémát a betonutak esetében.

- Újrahasznosítás. A felbontott betonburkolatok többségét törő-osztályozó berendezésekbe szállítják. Ezt követően a tört betont útalapba és kötőanyaggal kevert, vagy kötőanyag nélküli alaprétegekbe, sovány betonba vagy hengerelt betonburkolatba használják fel.



Bontott betonburkolat újrahasznosítása

- Jobb fényvisszaverődés. A globális felmelegedés is lassítható annak az ismeretnek a birtokában, hogy több nagy fényvisszaverő képességű felületet hozunk létre mesterségesen, mint pl. a fehér tetők, vagy akár a betonburkolat.

- Klimatikus és meteorológiai megfelelőség. A betonburkolat ellenáll az évszakok, az időjárás és klíma változásainak. Komoly, fagyási és olvadási ciklusokkal együtt járó hideg tél után sincsenek a felületen hámlások, kátyúk az út felületén vagy veszélyes repedésképek.

- Világítási költségek. A betonburkolat felületének fényvisszaverő képessége az utakon és autópályákon lehetővé teszi a világítási költségek csökkentését.

- Árstabilitás. Az útépítéshez használt egyéb anyagok ára erős ingadozásoknak van kitéve. A cement viszont helyben gyártott építőanyag, következésképpen az ára is sokkal stabilabb.

- Társadalmi és szociális előnyök. Az emberek közérzete és biztonsága elsődleges fontosságú. Nem akarnak késedelmet szenvedni az úton folyó építési, fenntartási és javítási munkák miatt, elvárják, hogy a beruházások jó minőségben valósuljanak meg.

- Utazáskényelem. A betonburkolatok fontos tulajdonsága, hogy a hossz- és keresztirányú felületi egyenletesség a beépítés után sokáig megmarad. Ma már léteznek olyan javítási technológiák, anyagok, amelyekkel a betonburkolatokon előforduló meghibásodások könnyen, gyorsan és tartósan javíthatók.

- Biztonság. A balesetek betonburkolat esetében mind száraz, mind esős időben elkerülhetők, ha a felületi textúra megfelelő csúszó-súrlódással párosul.


- Zaj. A kis szemcsemérettel előállított mosott felületű betonburkolat jobb alternatívája a halk és biztonságos útfelületnek.

 

A betonburkolatról szóló teljes anyag a Beton szaklapban olvasható.
forrás:
Vörös Zoltán, www.betonujsag.hu

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2011. augusztus 2.