Betonkörforgalmak külföldön

Az európai útépítési gyakorlatban egyre elterjedtebb a betonburkolat alkalmazása, amely a körforgalmak speciális igényeire is ideális választ jelent.


Egyre jelentősebb szerepet kap Európában a betonburkolat alkalmazása az útépítési gyakorlatban. A különleges terheléseknek és igénybevételeknek kitett útkereszteződések, buszöblök és autópályák építésével kapcsolatban egyre elfogadottabb az a tény, hogy a betonból készült burkolat a leghatékonyabb megoldás. A körforgalmak sajátos viszonyaira ideális választ jelentő betonburkolat előnyeivel magyarázható, hogy már Ausztriában és Svájcban is száz felett jár a betonburkolatú körforgalmak száma, Németországban pedig a harmincadik ilyen beton műtárgyat kívánják megépíteni 2011 végére.

A nagy átmenő forgalmat lebonyolító körforgalmaknál – különösen a nagy tömegű járművek esetében – a be- és kihajtó ágaknál fellépő lassító és gyorsító erők, a kanyarodáskor ébredő nyíró- és súrlódási erők okozta feszültségek, valamint a forró nyári napokon egyre gyakoribb magas környezeti hőmérséklet aszfaltot lágyító hatása együttesen, hátrányosan befolyásolják az útpálya szerkezetét, használati élettartamát, amely problémásabb közlekedést és akár balesetveszélyes helyzeteket is teremthet. Az anyagtechnikai tulajdonságokból következően a betonburkolat ellenállóbb az igénybevételekkel szemben. Hosszú évek alatt sem keletkeznek benne nyomvályúk, így a vízelvezetése sem romlik az idővel, érdesített felülete pedig jó tapadást és ezáltal rövidebb fékutat biztosít.

Költséghatékonyság szempontjából is versenyképes megoldást jelent, mivel megfelelő karbantartási munkák mellett hosszútávon - akár 40-50 évig is - az adott forgalmi kihívásokra ideális megoldást kínál.

Számos városi és helyközi alkalmazásban (autópályák, elkerülő utak, buszöblök, csomópontok) bebizonyosodott, hogy a kedvező műszaki paraméterek mellett, a betonburkolat forgalomtechnikai előnye is jelentős, hiszen a világos felület éjszaka és esőben egyaránt jó látási viszonyokat teremt. A fenntarthatóság szempontjai is érvényesülnek, a környezetbarát építési technológia és a teljes mértékben újrahasznosítható beton révén.

Érthető tehát, miért is alkalmazzák egyre több helyen a betonburkolatot. Például Ausztriában és Svájcban 2010 végére már több mint száz a betonpályás körforgalmat építettek, míg Németországban 2011 végére a harmincadik ilyen beton műtárgyat kívánják megépíteni.

További érdekes részletek az Update 2010/3 számában.
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2011. november 22.