Ráncfelvarrás a betonkomplexumon

A brutalista stílusban épült Sheffield-i Park Hill, Nagy Britannia egyik legnagyobb lakótelepe átadásának 50. évfordulóján új esélyt kap az örökségvédelmi szervezetek és az Urban Splash fejlesztőcég összefogásában.


A nagy reményekkel, 1961-ben átadott lakótelep három évtizedes fennállása alatt kritikus állapotba került. 1998-ban védetté nyilvánították, mint a modern építészet fontos emlékét. Ma ez a lakótelep Európa legnagyobb alapterületű műemléke.

Sheffield több mint félmilliós lakossága úgy döntött, ad még egy esélyt a betonkomplexumnak és 50. évfordulója alkalmából felújításnak vetik alá a négy épülettömb egyikét.
A homlokzatok beton raszterét részben kitöltő téglafalakat színes alumíniumlemezekre cserélték – ez és a teraszok betonkorlátjának lecserélése egészen radikális változást hozott az összképben.
Az északra és keletre néző homlokzatokon megnövelték az ablaknyílások méretét, és a folyosó rovására minden lakáshoz tároló helyiséget toldottak. További apró változtatások, így a fémburkolatú, spirális lépcső, a külső falra szerelt látványlift, illetve a négy emelet magasságban kibontott bejárati „félátrium” fokozzák a lakótömb egyedi és igényes megjelenését.

A mintalakások felújításánál az építészek az eredeti hangulatot kölcsönző hatvanas évekre alapozta. A bejárati ajtó és az azt körülvevő burkolat korhű érzése, retró-hangulata a lakásban is folytatódik. Az itt-ott feltűnő, nyersen hagyott vasbeton szerkezetet fiatalos, könnyű bútorok és élénk színek egészítik ki. Az Urban Splash ügynökségen keresztül idén októbertől már 52 lakás mevásárolható, további 26-hoz pedig szociális bérlakásként lehet hozzájutni. Utóbbi oka, hogy a beruházás tervezett támogatási összegét – magánbefektetők híján – közpénzekből finanszírozták.

Fontos szempont, hogy a Park Hill lakóövezet felújítása például szolgálhat a fenntarthatósági törekvések előtt is, hiszen a betonvázak megőrzésével az épület rekultivációja sokkal költséghatékonyabb volt, mint egy új komplexum megépítése. A beruházás első fázisának befejezése 2013 végére várható, s amennyiben sikerrel járnak, érdemes lehet a projekt adaptálásának lehetőségeit itt, Magyarországon is megvizsgálni.

Fotó: Peter Benett, Wikipédia
Forrás: hg.hu

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2012. február 16.