Kuvait új dísze, a Vörös torony

38000 tonna betonacél felhasználásával értelmezte újra Kuvait város égboltját a Skidmore, Owings & Merrill építészeti tervezőiroda.


Az Al-Hamra, azaz vörös torony 412 méteres magasságával az ország legmagasabb felhőkarcolója. Jellegzetes, aszimmetrikus formája mellett további érdekessége, hogy déli oldalát monolitikus kőhomlokzat fedi, melyre mondhatni rátekerednek az épület északi, keleti valamint nyugati felületeit fedő üvegszárnyak. A tervezők szerint a torony a világ legmagasabb „szoborként képzett” épülete.


A kialakításnak a csodálatos látványvilág mellett praktikus funkciói is vannak. Míg az üvegfelülettel fedett területek az Öbölre és a környező tájra nyíló káprázatos panorámáért felelnek, addig a déli kőfal az épület hűtésében kap fontos szerepet. A déli homlokzaton a nem ritkán 55 Celsius fokot is elérő, forró sivatagi hőmérsékleti viszonyokkal szembeni védekezés érdekében egyedileg gyártott nyílászárókkal felszerelt ablakokat alakítottak ki.

A 412 méter magas épületben 74 szintet alakítottak ki, a teljes fejlesztés összes alapterülete 195 000 négyzetméter. A torony belsejében irodák, fitneszklub, továbbá az elmaradhatatlan bevásárlóközpont-étterem együttes kapott helyet. A déli oldal bejáratánál látványos, íves formákkal kialakított tartószerkezet kapott helyet, amely hangsúlyossá teszi a bejárat környékét. A létesítményt a TIME magazin 2011 egyik legjobb újításának nevezte.

Képek: SOM
Forrás: The Atlantic Cities
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2012. február 16.