A nanotechnológia betonipari alkalmazása

A nanotechnológia a jövő tudományterülete, amely az építőipar számára is biztosít fejlődési lehetőséget.


A nanotechnológia kutatási és fejlesztési eredményei napról napra nagyobb hatást gyakorolnak az építő- és az építőanyagipar területeire. A nanométer (1 nanométer a méter egymilliárdod részre) tartományában végzett vizsgálatok eredményeként új anyagtulajdonságok, technikák ismeretének birtokába kerülhet az ipar.

A fotokatalizis elvén működő öntisztuló falfelületek alkalmazása a tudományterület hasznosításának nagy területét lefedi. Az eljárás segítségével az adott betonfelületen a lerakódott szennyezőanyagok eltávolítása válik lehetővé. Ez úgy lehetséges, hogy a titándioxidot tartalmazó betonban a TiO2 fotokatalizátorként elnyeli a napfény ultraibolya sugárzását, majd a különböző, ennek következtében keletkező reakciókon keresztül oxidációs közeg jön létre és megkezdődik a szennyeződés lebontása.

A kifejlesztett fotokatalikus cementbevonat alkalmas a kipufogó gázok okozta légszennyező NO és NO2 anyagok mennyiségének csökkentésére, ezért többnyire betontermékek, térkő betonelemek, járdaszegélyek, hangszigetelő betonelemek és zajvédő falak esetén használják.

Egy másik eljárás (nanostrukturális adalékszer), a frissbeton mobilitását képes befolyásolni. A nanostrukturális folyósítók akadályozzák a cementszemcsék összetapadását és így szabályozhatóvá teszik a bedolgozhatóság időtartamát.
A betonok tömörségének fokozása szintén nano-adalékanyagokkal lehetséges. Ebben az esetben a gélpórusok mikro- és nanoméret tartományával megegyező adalékanyagokra (például: szilikapor vagy nanoszilika) van szükség, amelyek csökkentik a cementkő gélpórus rendszerét. Eredményképpen agresszív vizeknek ellenálló, nagyszilárdságú vízzáró betonok állíthatók elő.

A nanotechnológiás módszerek közé tartoznak ezeken felül a betonok szilárdságának és repedésállóságának növelésére szolgáló nanocsövek, vagy a tapadószilárdságot és a mechanikai igénybevétellel szembeni ellenállást növelő, habarcsjavító nanoméretű adalékok.

A felsorolt eljárások napjainkban is hatalmas változást jelentenek, de a tudományág további fejlődést tesz előtérbe.

A témáról bővebben, a Beton újság 2011. februári számában olvashatnak „Nanotechnológia az építőiparban, betonipari alkalmazások” című cikkben.
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2012. március 30.