A tengeri sün tüskéje kontra a beton felépítése

Pekingben egy kutatócsoport megvizsgálta a tengeri sün tüskéjének felépítését, melynek ismeretével hozzájárulhatnak a beton erősítéséhez.


A tengeri sün tüskéi kalcium-karbonátból állnak, mely számos formában fordul elő természetes módon. A mostanában végzett röntgenvizsgálatok tanúsítják, hogy szerkezete kalcitkristályok és mész együtteséből épül fel. Ami ezt a felületet különlegessé teszi az az, hogy az üveghez hasonlóan egyenetlenül törik. Ennek okának kiderítése további, nagyobb teljesítményű képalkotó technikákkal történő vizsgálatok elvégzését tették szükségessé (standard fénymikroszkóp, elektronmikroszkóp, röntgen krisztallográfia).

A kutatócsoport felfedezte, hogy a tüskék struktúrája 92 százalékban kalcitkristályokból („tégla”) áll, melyet a maradék 8 százalékban kristályos szerkezet nélküli kalcium-karbonát („malter”) köt össze. Ennek köszönhetően a tüskék kemények és rázkódáselnyelők. Ezek a szempontok az építőanyagok területén nem elhanyagolhatók, ezért a vizsgálatok eredményeivel lehetőség nyílt a beton tulajdonságainak javítására, hogy az erősebbé, törésállóbbá váljon.


Fotó: MTI/EPA/Georgios Kefalas
Forrás: Hirado.hu
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2012. március 30.