Betonretró/betonjövő kiállítás és szakmai nap

A modern építészek nagy örömére megrendezték a Betonretro kiállítást, ahol a kor kiemelkedő alkotásait mutatták be. Hová tart a beton jövője? A választ a Beton Szakmai Napon vitatta meg számos kiemelkedő szakember.


Manapság el sem tudunk képzelni országokat, városokat beton nélkül, hiszen a beton az emberekhez tartozik. Irányt és alapot ad autóinknak, panellakások születésével könnyíti társadalmunk életkörülményét. Ezért a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) úgy gondolta, hogy hangsúlyozni kell a beton fontosságát.

A Betonretro egy blog, amely a hazai épületek, szobrok, műtárgyak, objektumok fotóit, leírását-adatait gyűjti össze, ahol anyagszerűen használják a betont. A blog szerzőinek célja, hogy bemutassa a betont, mint egy szerethető anyagot, ami az emberiség barátja. Eredményeiket a Betonretro kiállításon és a hozzátartozó Beton Szakmai Napon mutatták be. Előadást tartottak a szakma kiemelkedő egyéniségei pl.. Varga Péter István építész, de jelen volt Győr Attila művészettörténész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) munkatársa is. A kiállításon látható egy szubjektív válogatás, ami folyamatosan bővül, így olyan ritkaságokkal találkozhatunk, mint pl. Szputnyikmegfigyelő állomás, Zalotay Elemér, 1968.

A Betonretro célja, hogy megismertesse az emberekkel a beton múltját, és elősegítse a kortárs látszóbeton-építészet hazai fejlődését. Legyen a beton és az ember között egy olyan kontaktus, ami több szempontból is pozitív gondolatokhoz vezet, hiszen önálló esztétikai értéket hordozó anyagként jelent meg a XX. századi építészetében is korábban.

A beton jó, hasznos és szép, nem utolsó sorban a barátunk…


Források:
http://kek.org.hu/betonretro/
http://vakbarat.magyarnarancs.hu/snoblesse/betonretro-79759
http://epiteszforum.hu/node/21099
http://epiteszforum.hu/node/20970
http://betonworkshop.blogspot.hu/

 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2012. augusztus 8.