Vasbeton helyett nádbeton

 

Újfajta építőanyag nyert teret az építőanyagok piacán, ami a nádbeton. Ez a remek találmány az Újvidéki Egyetem Építészeti Karának egyik hallgatójához köthető. A zsenialitás abban rejlik, hogy természetes anyagból környezetkímélő betont állított elő.


Kinézetre a nádbeton majdnem olyan, mint a szokásos, a különbség abban van, hogy a kavics helyett aprított nádból, illetve portlandcementből készül. Miért is jobb az átlagos betontömböknél? – Lényegesen nagy előnye, hogy 60%-al könnyebb, de a teherbírása ennek ellenére nagy, ellenáll az élő organizmusoknak, így nem szükséges toxikus védőszerekkel kezelni, valamint furcsának tűnhet, de mind ezek mellett tűzálló is.

A kivitelezés, mint általában most sem volt egyszerű. Több éves tanulmányozás előzte meg a találmányt. Figyelte a nádfeldolgozást az építészetben, hogyan is készül belőle tégla, ami olcsó és egészséges a hagyományos testvérével szemben.

Bojan Bjelajac elmondta, hogy "Olyan épületanyagot akartam előállítani, amely elsősorban környezetkímélő, az embereknek egészséges lakásfeltételeket nyújt, és a belőle készült épület fűtéséhez kevesebb energiára van szükség, tehát egyben jó szigetelőanyag is."

Forrás:
http://www.dunatv.hu/gazdasag/nadbol_beton.html

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2013. április 17.