Magyar fogyasztóvédők Szlovákiában

Egyre gyakoribbá válnak a fogyasztóvédelmi vizsgálatok az építőiparban is. A jó minőségű cement védelme érdekében tartott ellenőrzések több szempontból is hasznosak. A magyar szakemberek legutóbb Szlovákiában jártak.


A múlt hónap folyamán tartott, összehangolt ellenőrző akcióban több helyütt vizsgálták magyar szakemberek is a szlovák piac sajátosságait. Azt tapasztalták, hogy Szlovákiában az építőanyagok forgalmazását egy-egy termékkörre szakosodott kereskedők végzik; sódert például közvetlenül a bányákból lehet beszerezni, így egy-egy építőanyag-telepen érzékelhetően szűkebb a választék, mint nálunk. A megvizsgált termékek (pl. cement) választéka szinte teljes mértékig fedi a hazait, így a felügyelők több esetben is találtak olyan terméket, amelyen magyar nyelven is fel voltak tüntetve az előírások. Tapasztalataik szerint az építőanyagok ára, minősége is közel azonos a hazaival.

Az akció előnye, hogy a fogyasztóvédelmi felügyelők nagyobb, átfogóbb képet kapnak a térség piacáról, a Szlovákiában szerzett tapasztalatokat pedig itthon is hasznosíthatják. Az ellenőrzések elsődleges célja gyakorlatilag mindenütt azonos: kiszűrni a gyenge minőségű termékeket a helyi piacról. Az itthoni körülmények között időről-időre a gyenge ukrán importcement okoz fejtörést forgalmazóknak és – később – vásárlóknak egyaránt.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2006. szeptember 12.