Aktuális 

Energianövények: jól megférnek a természettel

Energetikai konferencia zajlott október közepén a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának (MTA PAB) szervezésében. A konferencia fő témája az „energianövények” termesztése volt – a tudósok és szakemberek egy gyakorlatorientált megbeszélésen vitatták meg az alternatív energia jelenét és jövőjét.

 

Támogatás a megújulóknak

  A frakciók és a kormány megállapodása szerint január elsejétől 18 százalékról öt százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa. Továbbá támogatják azt a javaslatot is, hogy a megújuló energiaforrásokon alapuló hőszolgáltatás is az ötszázalékos áfakulcsba tartozzon.

 

 

Biomassza tüzelés Komlón és Szolnokon

  Komlón és Szolnokon akár már az idei fűtési szezonban is olcsóbban kaphatják a távhőt a lakók, köszönhetően a hamarosan elkészülő biomassza tüzelésű kazánoknak.

 

 

Energiafüggés - Mi gátolja az erdőtelepítést?

  Az olcsóbb és elérhető fűtés kéznél van. Az erdőtelepítések révén, a megújuló energiaforrások jobb kihasználásával egyúttal az értékteremtő, hatékony közmunka is megvalósítható.

Energiaerdő magyar fűzből

  Mind a hazai mind az európai energiaültetvények képét megváltoztathatja egy magyar nemesítésű energiafűz fajta. Az Express névre keresztelt energianövény jól tűri a szárazságot, vetélytársaival ellentétben fa alakú, és gyors növekedésű. Hazai elterjedését segítheti, hogy már az engedélyezett fajták listáján szerepel az energiaültetvények telepítését segítő pályázat fajták listáján.
Egy kis történelem 

A magyar erdők története

  Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az erdőkkel csak olymódon szabad gazdálkodni, hogy ebbéli tevékenységünk semmilyen formában ne veszélyeztesse az erdők létét, az élővilág zavartalan fejlődését és az eljövendő generációk esélyét arra, hogy az erdők nyújtotta javak és szolgáltatások köréből részesülhessenek. Az erdészet a fenntartható gazdálkodás alapelveit több évszázada alkalmazza, de hosszú történelmi fejlődésre volt szükség addig, míg a jövőért érzett felelősség a szakma mindennapjainak részévé vált.

 


Pécs , 2024. március 29.


Kiadja: a Mecseki Erdészeti Zrt. (www.mecsekerdo.hu) és a PANNONPOWER Holding Zrt. (www.pannonpower.hu) - Pécs, a szerkesztésben közreműködött a Ferling PR Kft. és a Ferling Webline.