Energiaerdő magyar fűzből

  Mind a hazai mind az európai energiaültetvények képét megváltoztathatja egy magyar nemesítésű energiafűz fajta. Az Express névre keresztelt energianövény jól tűri a szárazságot, vetélytársaival ellentétben fa alakú, és gyors növekedésű. Hazai elterjedését segítheti, hogy már az engedélyezett fajták listáján szerepel az energiaültetvények telepítését segítő pályázat fajták listáján.

Az, hogy a növény a bokros konkurens külföldi füzekkel ellentétben fa alakú, számos előnyt hordoz magában. Kevesebb gondozást igényel, ugyanis a lombkorona már a második évtől összeér, továbbá em csak rövid, két-három éves vágásfordulójú aprítéktermelési célú ültetvények létesítésére alkalmas, hanem négy-hat éves termelési ciklusok alkalmazása mellett húsz-huszonöt cm-es hengeresfa előállítására is.  Ez a növény talán megfordítatja azt a tapasztalatot is, hogy a gazdák többsége mintha kiábrándult volna az energiaültetvényekből. Ennek az lehet az oka, hogy korábban a svédek által nemesített fűz kezdett elterjedni hazánkban is, miután az energiafű és később az energianád nem hozta a várt eredményt. A magyarországi klímán a svéd fűz nem teljesített úgy, ahogy azt sokan várták, így felhagytak a telepítésével.

Az Express fűz fajtaminősítő (DUS) vizsgálata még jelenleg is tart a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) Monorierdőn lévő kísérleti telepén. A telepen jelenleg legalább tíz bejelentett, energiaültetvény létesítésére engedélyezett fűz fajtát vesz górcső alá a hivatal, köztük a vezető svéd és lengyel fajtákat is.

 Vissza a hírekhez!


Pécs , 2024. április 19.