Biomassza tüzelés Komlón és Szolnokon

  Komlón és Szolnokon akár már az idei fűtési szezonban is olcsóbban kaphatják a távhőt a lakók, köszönhetően a hamarosan elkészülő biomassza tüzelésű kazánoknak.

 

 


Komlón a februárban már termelő, új forróvizes kazán ugyanis 95 %-ban biomassza tüzelőanyaggal üzemel majd, így egyrészt biztonságosabbá válik az ellátása, mint a már több télen problémát okozó gáz esetében. Aztán mintegy 7,5 tonnával csökkenhet a Co2 kibocsátás, tovább tisztulhat a város levegője, miközben több mint 5000 háztartás és közel 400 vállalkozás fűtésszámlája csökkenhet jelentős mértékben.  A városban azt is várják a beruházástól, hogy újabb befektetők jelenjenek meg a környéken.


A szolnoki fejlesztés révén is csökkenhetnek a távhőszámlák. Az új kazánt a megyeszékhely legnagyobb lakótelepének, a Széchenyi városrésznek a fűtőművében állítják üzembe. A táplálásához szükséges faaprítékot erdőgazdaságoktól szerzik be, de néhány év múlva a társaság energiafű ültetvényei szolgáltatják majd az alapanyagot. Évente 4700 tonna faapírítékot égetnek majd el, 1,4 millió köbméter gázt spórolva meg. Ez egyrészt jelentősen csökkenti a széndioxid kibocsájtást, másrészt a városrész távhőellátása biztonságosabbá válik, hiszen kevésbé függ majd a gáztól. A távhőszolgáltató a közeljövőben egy újabb biomassza kazánt is szeretne üzembe állítani, amely a hő mellett villamosenergia előállításra is alkalmas lesz. Így 8-10 százalékkal csökkenhet a távhő díja a városban. A mostani 313 millió forintos beruházás 154,5 milliós uniós támogatással valósult meg.
 

 Vissza a hírekhez!


Pécs , 2024. április 24.