Energianövények: jól megférnek a természettel

Energetikai konferencia zajlott október közepén a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának (MTA PAB) szervezésében. A konferencia fő témája az „energianövények” termesztése volt – a tudósok és szakemberek egy gyakorlatorientált megbeszélésen vitatták meg az alternatív energia jelenét és jövőjét.

 


Az energetikai növénytermesztés tapasztalatairól volt szó azon a konferencián, amely 2009. október 13-án, a pécsi MTA-székházban zajlott. A téma neves szaktekintélyei azért gyűltek össze, hogy megvitassák: mik a növénytermesztés kapcsán felmerült tapasztalatok, és hogyan lehet ezeket megfelelően hasznosítani.

– Az energetikai növények jól megférnek a természettel – mondta el előadásában Marosvölgyi Béla, a téma egyik szaktekintélye, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának professzora. – Az energianövények megítélése sokszor érzelmi alapokon történik, a lakosság néha teljesen alaptalan félelmek miatt idegenkedik tőlük. Az egyik ilyen ellenvetés, hogy a növények elégetése szén-dioxidot termel, amely miatt ez nem tekinthető igazán környezetbarát energiaforrásnak. Csakhogy az égés során kibocsátott szén-dioxid pusztán az a mennyiség, amelyet a növény előzőleg megkötött, ezért a folyamat egésze széndioxid-semlegesnek tekinthető.
A professzor előadásában elhangzott többek között az is, hogy az energianövények egyáltalán nem „lógnak ki” a természetből, sőt – nagyon is jól megférnek a honos fajokkal.
 

 Vissza a hírekhez!


Pécs , 2024. március 28.