Kitekintő

Hiába minden: a függőség marad

A világ fosszilis tüzelőanyagoktól való függése 2030-ig még biztosan megmarad - közölte a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). Az elemzések szerint az olaj részaránya csökkenni fog, a szénfelhasználás ugyanakkor újra nő.


2030-ig egészen biztosan nem sikerül leküzdeni a világ fosszilis energiahordozóktól való függését az IEA közlése szerint. Habár az elemzők szerint bizonyos a súlypontok változhatnak (az olaj aránya csökken, a széné pedig nő), a tendencia adott. A World Energy Outlook című, az IEA által kiadott éves kiadványban vázolt előrejelzés szerint a 2005-2030-ig terjedő időszakban fosszilis tüzelőanyagok teszik ki az igények növekedésének 84%-át, és az energiafelhasználás 17,7 milliárd tonna olajegyenértékre emelkedik 2030-ra, szemben az 2005. évi 11,4 milliárd tonnáról.

A jelentés kiemeli továbbá, hogy bár a jövőben is az olaj marad a legnagyobb tüzelőanyag-forrás, a részaránya csökkenni fog, előreláthatóan 35%-ról 32%-ra. A szén azonban ismét slágerré válhat: az abszolút értékben számított kereslet-növekedésért a szén lesz a felelős 73%-kal, amely a világ teljes energiaigényén belül a részesedést 25%-ról 28%-ra emeli. A növekedésért döntően Kína és India lesznek a felelősek.

A földgáz hányada csupán 21-ről 22%-ra emelkedik, ezzel szemben az atomenergia a 6%-ról 5-re csökkenhet. A biomassza sem áll jól a jelentés szerint: aránya 10-ről 9%-ra mérséklődhet.

Az áramtermelés fő forrása a szén maradhat, 40-ről 45%-ra emelkedhet a részesedése.

 Vissza a hírekhez!


Pécs, 2008. április 6.