Zöld energia

Azonnali intézkedéseket sürget az IEA

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) nemrég közzétett jelentése szerint az energia-felhasználás emelkedése miatt tovább nő a világméretű széndioxid-kibocsátás, és a szennyezőanyag-kibocsátás visszafogása egyre költségesebbé válik. A következmények beláthatatlanok lehetnek.


A kormányoknak új, drasztikusabb lépéseket kell tenniük a katasztrófahelyzet elkerülése érdekében, állítja az IEA. A szervezet tanulmánya szerint a 2005-ös adatokhoz képest 57,8%-kal nőhet az energiafelhasználáshoz kapcsolódó széndioxid-kibocsátás, így 2030-ig majdnem 42 milliárd tonnára nőne. Ilyen ütemű növekedés beláthatatlan következményekkel járhat.

A klímakutatók többsége osztja azt a véleményt, miszerint jelentős éghajlati változások várnak ránk - már akkor is, ha a legkeményebb intézkedések lépnek életbe, mintegy azonnali hatállyal. Van azonban, aki még ennél is tovább megy: James Lovelock brit akadémikus, akiről a Rolling Stone magazin októberben terjedelmes portrét közölt, egyenesen azt állítja, hogy a felmelegedés mértéke az eddig előrevetített érték duplája lesz, ennek hatására pedig az emberiség nagy része (körülbelül hatmilliárd ember) fog kipusztulni. Lovelock - nem kevés drámai érzékről téve tanúbizonyságot - egyfajta sötét korszakként beszél a 21. század végéről, ahol az 500 millió túlélő az északi területeken húzza meg magát. A tudós szerint már az sem megoldás, hogy az üvegházhatású gázokat kibocsátását csökkentsük, sőt: szerinte ez csak gyorsítja a folyamatot.

 Vissza a hírekhez!


Pécs, 2008. április 6.