Zöld energia

EU-s döntés az energianövényekről

2006. március 22-23-án különleges plenáris ülést tartott az Eu-rópai Parlament. A képviselők többek között a tüzelőanyagként és energiaforrásként hasznosítható növények termesztésének támogatásáról is döntöttek.


Az eredetileg Neil Parish (European People's Party and European Democrats párt, Anglia) által írt jelentést 2006. március 23-án az Európai Parlament képviselői 471 igen szavazattal, 12 nem ellenében, 12 tartózkodás mellett elfogadta. A jelentés kiemelkedő fontosságúnak nevezi a 2003/30/EC direktívában megjelölt, bioüzemanyagokkal kapcsolatos irányokat. A képviselők a döntéssel elsősorban az ún. „nem étkezési célú növényekre” („non-food crops”), helyezték a hangsúlyt, és a mezőgazdaság fellendítésének egyik eszközeként nevezték meg azt.

Egyes vélemények szerint érdemes lehet továbbá harmadik világ-beli országokkal való, bioüzemanyagra való import-együttműködéseket kötni, az európai ipar fellendítése érdekében. A parlament ajánlást fogalmazott meg továbbá a tagországok felé, a fiatalabb generációkat célzó népszerűsítési kampányok szervezésére, azok ökológiai öntudatosságát növelendő.

Az energianövények termesztése mellett a parlament ajánlásokkal kívánja fellendíteni például az orvosi (például vakcina-előállítási) célú növények, valamint a textil- és kozmetikai ipar számára termelt nyersanyagok termesztését is.

 Vissza a hírekhez!


Pécs, 2006. szeptember 14.