Warning: mysql_pconnect(): MySQL server has gone away in /var/www/hirlevel.ferlingpr.com/Connections/stat.php on line 7 Biomassza hírlevél

 

Zöld energia

Egyre népszerűbb az energetikai célú növénytermesztés

A magyarországi villamosenergia-termelésben 2030-ra 30%-ra emelkedhet a biomassza részesedése. A fosszilis energiahordozók kimerülése, a világ energiaigényeinek növekedése mind egy irányba mutat: a biomassza ener-getikai felhasználásának bővítése egyfajta kitörési pontot jelenthet.


A mezőgazdaság számára is kifejezetten hasznos „energianövény-termesztés” hazánkban is egyre nagyobb teret hódít, ami köszönhető az EU-s direktíváknak is: Németországban a biomasszaprogram például a nemzeti energiapolitika markáns részét képezi.

Az energiatermesztésre gyakorlatilag fás és lágyszárú növények egyaránt alkalmasak lehetnek, azonban vannak olyan fajták, amelyeket – rendkívüli növekedési képességük vagy magas energiatartalmuk miatt – kifejezetten erre a célra nevelnek. A fás szárúak közül különösen az akác, a nyár, a fűz, míg a lágyszárúak közül a repce, a zöldpántlikafű és az energiafű szerepel kiemelt helyen. Az ilyen növények előnye, hogy viszonylag igénytelenek és gyorsan nőnek; a kitermelés után tüzeléssel hő- vagy azt átalakítva villamos energia nyerhető. A szántóföldi energianövényekben található keményítő és cukor pedig alkohollá erjesztéssel, az olajat észterezéssel üzem- vagy fűtőanyaggá alakítható. A növénytermesztés melléktermékeit kazánokban szintén el lehet égetni, így a hulladékkezelés gondjainak egy része is megoldódik.

Az energiaültetvények ezen felül munkalehetőséget adnak, megoldják a mezőgazdasági túltermelési problémákat, valamint elősegítik a decentralizált energiatermelés kifejlődését. Mivel az EU rendelkezéseinek megfelelően hamarosan hatalmas földterületeket kell kivonni a hagyományos mezőgazdasági termelésből, a biomassza-termesztő és -feldolgozó vállalkozások elterjedése hazánkban is stratégiai kérdés. Kézenfekvőnek tűnik, hogy e területek áttérjenek az energetikai célú növénytermesztésre; ezen a területen hazánk nagyon jó adottságokkal rendelkezik, egyedül csak Finnország előzi meg a többi uniós ország között. Az energianövények termesztésére alkalmas terület – becslések szerint – akár a 6-700 ezer hektárt is elérheti. Egyetlen dolog akadályozza csupán a környezetbarát energiatermelésben való feltörésünket: a hosszú távú, átfogó energetikai program hiánya.

 Vissza a hírekhez!


Pécs, 2006. szeptember 14.