Zöld energia

Egymillió hektárnyi biomező hazánkban?

A második Nemzeti Fejlesztési Terv részeként a zöldenergia komplex programját tárgyalták március 29-én a környezetvédelmi, a gazdasági és a földművelésügyi tárcák szakértői. Az FVM képviselője szorgalmazta a biomassza minél szélesebb körű hasznosítását, annak hasznossága mellett téve le a voksát.


Varga Tamás, a földművelésügyi minisztérium előadója szerint jelenleg Magyarországon 2400 gigawattóra villamos energia előállítása biomassza útján a leggazdaságosabb. A biomassza beruházási igénye 150 milliárd, támogatási igénye 30 milliárd forint; míg például egy 400 megawattnyi geotermikus erőmű 320 milliárd forintos beruházás, és 128 milliárd forintnyi támogatás szükséges hozzá.
Ráadásul az is a biomassza felé mutat, hogy a gabonapiacon a jövőben évi 3,5-4 millió tonnányi felesleg keletkezik, amely így nagyjából 1 millió hektáron termelési struktúra-váltáshoz vezethet. Így az agráriumban hozzávetőlegesen 100-130 ezer termelő juthat az energiaipar igényeinek kielégítését szolgáló munkához. Az évtized végére összesen 350 megawatt kapacitással épülhetnek villamosenergia-termelő egységek, évi 1000 gigawattórányi áramot előállítva – ennek pedig nagyjából 70%-át zöldmezős beruházással épülő biomassza-erőművek adhatják majd, állítja a szakértő.

 Vissza a hírekhez!


Pécs, 2006. szeptember 14.