Zöld energia

Megújulási kényszer az energiaiparban

Komoly belső feszültségek jellemzik az alternatív energiahordozók piacát - derült ki a Népszabadság május 27-én, a PANNONPOWER HOLDING Rt. támogatásával  tartott konferenciáján.


A tudósítások szerint kevés olyan pont akadt a Népszabadság megújuló energiaforrásokról (a PANNONPOWER HOLDING Rt. támogatásával rendezett) konferenciáján, amelyben minden érintett egyetértett volna. Egyetlen dolog látszott biztosnak: a nem hagyományos energiaforrások, mint pl. a biomassza, egyre szélesebb körben terjednek.

Somosi László, a PANNONPOWER HOLDING Rt. vezérigazgatója szerint a jövőben fontos lehet a biomasszát használó erőművek és a termőterületek fejlesztésének összehangolása. Az erőmű a jelenlegi 50 megawattos, fával üzemelő blokkja mellé további fejlesztéseket is tervez, melyekhez újabb ültetvényekre van szükségük, mivel a jelenleg gazdaságosan elérhető forrásokat már teljesen kimerítették. Az elnök-vezérigazgató elmondta: a közeljövő érdekes kérdése lehet a zöld energia piacképessé tétele, vagyis a megújuló energiatermelés versenyképességének fokozása is. Hatvani György, a gazdasági tárca energetikai helyettes államtitkára szerint az EU-irányelvek, az importfüggőség csökkentése és környezetvédelmi megfontolásokból is szükséges a megújuló források támogatása, de csak racionális alapon. Szerinte sem lesz tehát a közeljövőben domináns szerepe az ilyen energiafajtáknak. (Tavaly az áramfogyasztók összesen 13, idén várhatóan 22 milliárd forintot fizettek ki az áramáron keresztül az ilyen egységektől kötelezően átvett áramért.) Tombor Antal, a rendszerirányításért felelős Mavir elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szélerőművek elbizonytalanítják az energiarendszert. Horváth J. Ferenc, az energiahivatal elnöke leszögezte: jelenleg emiatt 330 megawatt szélerőmű-kapacitás engedélyezhető, de a Mavir ezt is ellenezte. Varró László, a Mol vezető közgazdásza felhívta a figyelmet arra, hogy egységnyi biodízel előállításához nagyjából ugyanannyi hagyományos dízelolaj szükséges, ráadásul a termelés állami támogatása is jelentős. Szerinte a megfelelő energianövények előállításában nagy jövő előtt áll a géntechnológia, amivel Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója nem értett egyet.

[forrás: Népszabadság]

 Vissza a hírekhez!


Pécs, 2007. június 15.