Warning: mysql_pconnect(): MySQL server has gone away in /var/www/hirlevel.ferlingpr.com/Connections/stat.php on line 7 MCSZ hírlevél

 


Látszóbeton a borászatban

A badacsonytomaji pincészet nem csak a friss, üde, zamatos borairól híres, hanem új borászati épületéről is, mely a látszóbeton felhasználásának ékes példája.


Február 15-én hozták nyilvánosságra annak az internetes szavazásnak az eredményét, melyet az archdaily.com, a világ leglátogatottabb építészeti honlapja hirdetett meg. A tizennégy kategóriában kiírt szavazáson a Laposa Pincészet ipari épületek kategóriában nyert, így büszkén viselheti a Building of the Year 2010 címet.

A verseny előtt egy szakmai előválogatás volt, ahol öt épületet választottak ki. A honlap olvasói ezután szavazhattak a nekik legjobban tetsző épületre.

A Kis Péter vezette építészműterem tervezte az épületegyüttest melynek koncepcióját a kiömlő vulkáni lávafolyam ihletett és alapvetően a modern, kortárs látszóbeton stílus vonalvezetését követi. Laposa Bence, a Bazaltbor-Badacsony Kft. ügyvezetője elmondta: „A szándékunk nem az volt, hogy a világ legmodernebb épületét tervezze meg nekünk, de amikor az első látványtervek elkészültek, nyilvánvaló volt, hogy úttörő épülettel állunk szemben".

A borászati üzem alját 12 méterre süllyesztették be a badacsonyi hegyoldalba, így lehető téve több szint kialakítását, valamint a gravitációs szőlőfeldolgozás ötletének használatát. Az anyaghasználat mellett egyedi megoldást jelent a homlokzati betonelemekbe „nyomott” szőlőminta, valamint az üvegfelület, melyek a környékbeli présházak szőlővel felfutatott falaira emlékeztetnek.

Az 1500 négyzetméteres pincészetet tíz hónap alatt építették meg közel egymilliárd forintért, melynek egy részét Uniós pályázaton nyerték.
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2011. március 21.