Környezettudatos cementgyártás

A Duna-Dráva Cement és a HOLCIM is sikerrel vett részt azon a pályázaton, amely bizonyítani hivatott: a környezetvédelem nem csak, hogy nem ablakon kidobott pénz, hanem gyorsan megtérülő gazdasági befektetés.


Az Ablakon bedobott pénz program a KÖVET egyik legsikeresebb vállalkozása. A koncepciójuk szerint a környezetvédelemre fordított összeg nem „ablakon kidobott pénz”, hanem legtöbb esetben rövid időn belül megtérül, és gazdasági haszonhoz, versenyelőnyhöz juttatja a környezettudatos szervezeteket. Ennek alátámasztására olyan megvalósult intézkedéseket kutattak föl, amik egyszerre hoztak környezeti javulást és pénzügyi megtakarítást is.

A próbálkozásokat siker koronázta, az első évben 12 vállalat 44 intézkedését dokumentáltuk, és az esetek az Ablakon bedobott pénz c. esettanulmány-kötetben jelentek meg.  Az öt év alatt 48 szervezet 211 beruházását, vagy beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötték össze, amik összesen 11,3 milliárd forint megtakarítást hoztak.

A legnagyobb hazai gyártókapacitással rendelkező Duna-Dráva Cement Kft. 900 millió forintot költött arra, hogy kiváltsa a fosszilis tüzelőanyagokat hulladékkal, biomasszával és a nyersanyag helyettesítését a Mátrai Erőműben keletkező technológiai maradékanyaggal; így a cementgyár is az idei díjazottak között lehetett. A díjkiosztón a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium részéről dr. Erdey György szakállamtitkár vett részt, aki sajnálatosnak tartja, hogy a program mögött álló KÖVET még mindössze 80 tagot számlál. Az államtitkár reméli, a szám a jövőben jelentősen nőni fog.

A pályázat sikeres résztvevői között köszönthették a HOLCIM-et is; a másik cementgyárnak a szervezők elismerésük jeléül dedikált kötetet nyújtottak át a legújabb esettanulmány-válogatásból.

 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2006. szeptember 12.