Amikor nélkülözhetetlen a beton

A beton nélkülözhetetlen része a mindennapi életnek, elsősorban előnyös tulajdonságai miatt. Az átlagember szemében a beton elsősorban az utak alapanyagaként ismert, pedig rengeteg egyéb felhasználási módja van.


Magyarországon a beton alkalmazását a közelmúltból az M0 körgyűrű 2005-ben megépült gyáli szakaszán ismerhette meg a szélesebb közvélemény. Az azóta eltelt idő – a sajtómegjelenések tanúsága szerint is – igazolta a beton létjogosultságát. Nem véletlenül: szerte a világon jellemző, hogy a nagyforgalmú utak – elsősorban a nagyvárosi elkerülők – betonból készülnek, hiszen ezek lényegében elnyűhetetlenek. Az aszfaltutak kopórétegei átlagosan hét-nyolc évente amortizálódnak annyira, hogy komoly problémává váljanak; a betonszakaszok viszont becslések szerint 20-30 évig állják a sarat, és egyáltalán nem képződnek rajtuk kátyúk és nyomvályúk.

A betonburkolat előnye a nagyobb forgalom-biztonságban, a kevesebb munkaterület által okozott akadályban és a komfortosabb burkolatban testesül meg. Az egyre újabb építési technológiák ráadásul tovább növelik az előnyöket: az ún. hengerelt beton építési üteme jóval gyorsabb, mint a hagyományos betonburkolatoké.

A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a beton a célszerűbb választás, ha tartós szerkezetre van szükség. Baselban, az egykori Badeni-rendezőpályaudvar területén, 2006 végétől egy új feljáróhíd köti össze a tehergépjárművek vámparkolóját az A2 autópályával. A nagy igénybevételre való tekintettel – a feljáró 2008 után az új Rajna-kikötővel való kapcsolatot is szolgálja – a létesítmény betonburkolattal készült.

A hazánkban alig pár hete „élesben” bemutatott megoldás, a whitetopping egy érdekes hibridmegoldás az aszfaltburkolatok megújítására: a burkolat anyaga aszfalt és beton, ún. kompozitburkolat. Ezen általában azt értjük, amikor a betonburkolatra kerül egy vékony aszfaltréteg; itt azonban fordított a sorrend, az aszfaltburkolatra kerül a befejező betonréteg.

A két anyag együttdolgozása révén a merev beton előnyeit ideálisan kombinálják a rugalmas aszfalttal. A whitetopping-módszer már nagyon régóta ismert: Indiana államban (USA) már 1918-ban megépítették az első ilyen felsõrétegeket. Az USA más államaiban, pl. Iowában több száz mérföldes whitetopping-burkolaton megy a forgalom.

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2007. szeptember 12.