Új nevet kapott a zsákgyár

A cementeszsákok csomagolóanyagait gyártó cég idén nyáron változáson ment keresztül. Erről kérdeztük Gábor Györgyöt, a cég ügyvezető igazgatóját.


Igazgató úr, röviden ismertetné, mikor és milyen változás történt cégük életében?
Gábor György: A Mondi Vác Kft. nevében az osztrák tulajdonos Mondi Csoport/Papírzsákgyártó Divízió 2007 közepe óta tárgyalásokat folytatott a Prinzhorn/Dunapack csoport által eladni kívánt nyíregyházi zsákgyár megvételéről. Mivel a két üzem gyakorlatilag 100%-ban képviseli a hazai gyártókapacitást, ennek egy tulajdonosi körbe adása versenyjogi problémát vetett fel, ami a tárgyalások elhúzódásához vezetett. Végül azonban a szerződés 2008. április 15-vel megköttetett, így a nyíregyházi üzem tulajdonosa is a Mondi lett. 2008. július 1-től a cég új neve Mondi Bags Hungária Kft. két hivatalosan bejegyzett telephellyel.

Milyen okok vezettek ehhez, mi tette szükségessé ezt az egyesülést?
Gábor György: A Mondi Csoport bezárta gazdaságtalanul üzemelő bukaresti gyárát és a nyíregyházi üzemmel csomagban, de külön jogi személyként Ukrajnában is megvett egy papírzsákgyárat,
így a növekvő román, ukrán és orosz piacokat ezekből az új üzemekből tervezi ellátni.

Önök ipari zsákok készítésével foglalkoznak. Ezen belül a cementek számára is készítenek csomagolóanyagot. Ez a termékük gondolom megmaradt, de a változás hozott e a cementek csomagolásánál bárminemű újítást vagy esetleg gyártási-termelési átalakulást?
Gábor György: A gépi háttér leginkább Vácon felel meg cementes zsákok előállítására. Ugyanakkor természetesen Nyíregyházán is van lehetőség cementeszsák előállítására, így a gyártás biztonsága cégen belül megnőtt, hiszen jelenleg már három gyártógépsorunk van az eddigi egy helyett. A cementipar, mint termékeink legnagyobb, meghatározó felhasználói, továbbra is kiemelt jelentőségű és elsődleges kiszolgálást élveznek. Az átállás 25 kg-os zsákra mindkét hazai felhasználónál folyamatos. A kisebb kiszerelés során a további felhasználástól függően létezik egy- vagy kétrétegű nagy légáteresztő képességű, valamint kétrétegű átlagos légáteresztésű papírból készült termék is.
 
A megújult cég milyen jövőbeni feladatokat tűzött ki célul? Lesz e például termékskála bővítés?
Gábor György: Termékskálánk Vácon szűkebb, Nyíregyházán szélesebb. Ez utóbbinak gazdaságossági vizsgálata az év végéig tart, s akkor lesz a kapacitások esetleges átszervezéséről döntés. Nyíregyházán jelenleg magasabb minőségű, sokszínes, előnyomott zsákokat is gyártanak az építőanyagiparon kívül például az élelmiszeripar számára, illetve közvetlenül fogyasztási cikkek csomagolásához is.

Forrás: Cementvilág

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2008. december 11.