Egyre kiszolgáltatottabbak az építőipari vállalkozók

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által a vállalkozók körében végzett vizsgálat szerint a vállalkozók egyre kiszolgáltatottabbak, a megrendelők pedig egyre gátlástalanabbul élnek vissza a megrendelések hiányával. A szövetség fokozódó árversenyről, a lánctartozás gyarapodásáról is kénytelen volt kutatása alapján beszámolni.


A pulzusvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az első félévi teljesítmény 5-40 százalékkal esett vissza, a kapacitások éves lekötése 50-70 százalékos. A lakossági megrendelésekben szinte egyeduralkodóvá vált a feketemunka, amellyel a tisztességesen működő vállalkozások nem tudják felvenni a versenyt, és drasztikusan csökkent a fővállalkozóként jelentkező kis cégek száma is. A közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatban az ágazati szereplők arról számolnak be, hogy az alulfinanszírozott támogatás miatt az önkormányzati pályáztatások sorra meghiúsulnak. Mivel az önkormányzatok nem tudják pótolni a hiányzó részt, a megrendeléseket olyan áron viszik el a vállalkozók, amelyből az előírt műszaki tartalom nem valósítható meg, a lánctartozás összege viszont gyarapodik. A kivitelezők úgy látják, gyakran szakmailag megalapozatlan feladatokat pályáztatnak részletes költségvetés nélkül. A közbeszerzések 98 százalékánál még mindig az ár a döntő tényező, csak szórványosan fordul elő, hogy az irreálisan alacsony áron ajánlkozókat kizárják.

Az ÉVOSZ azért végezte el közvetlenül az alvállalkozók körében a felmérést, mert úgy tapasztalták, hogy a Statisztikai Hivatal, valamint az építésügyért felelős kormányzati szervek rendre kedvezőbben ítélik meg az ágazat helyzetét a valóságosnál. Mint ismeretes, a KSH júliusi gyorsjelentése szerint idén júniusban 2008 júniusához képest 15,9 százalékkal bővült az építőipari termelés volumene, a májusi 9,6 százalékos visszaesés után. A termelés összességében azonban így is majd 2 százalékkal kisebb, mint 2008 első félévében. Ráadásul a termelés nagyarányú bővülése mintegy fele-fele részben az előző évi nagyon alacsony bázis, valamint a nagyobb volumenű építkezéseknek (M6, M43, 4-es metró) köszönhető. Azonban az ágazatban a legtöbb munkavállalót foglalkoztató magasépítés továbbra is komoly visszaeséssel küzd.

Ugyanakkor – szintén az ÉVOSZ adatai alapján - Az építőipari körbetartozások összege már több,  mint 400 milliárd forint. A mikro- és kisvállalkozások helyzete a legrosszabb e téren, hiszen a legkiszolgáltatottabbak a piaci versenyben, amelyet a nem értékarányos árakon történő munkavállalás ural. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban készült kormányrendelet-tervezet több jogszabályt módosít, hogy segítse e jelenség visszaszorítását. A módosítás szerint, ha az építtető nem biztosítja a projektszerződés szerinti fedezetét, a kivitelező 30 napra felfüggesztheti a munkát, és ha ez idő alatt sem kapja meg a pénzt a fedezetkezelő, elállhat a szerződéstől, követelheti a költségei megtérítését.
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2009. október 12.