Mágikus tervek a világkiállításra – betonelemekkel is

A május és október között esedékes sanghaji világkiállításra készölő több terv is meglehetősen merésznek ígérkezik. Az olasz pavilon például beton-marokkóra fog emlékeztetni.


Az itáliai pavilont a marokkó (mikádó) nevű pálcikafelszedő játék olasz neve ihlette. Giampaolo Imbrighi épületét a marokkó pálcikáira emlékeztető betonelemek alkotják, amelyeket keskeny járdák kötnek össze, kicsit a kínai és az olasz városok sikátorait idézve. A pavilon falainak 40 százalékát az átlátszó beton nevű új anyag alkotja, ezért a nap során állandóan változik a látványa. "A különböző átláthatósági fokozatok lehetővé teszik a belső világítás kívülről történő észlelését, és viszont" - tárta fel Imbrighi.

 Új anyaggal kísérletező építészeket is felvonultat a kiállítás. Teema Kurkela finn építész egyfajta óriási fehér tálként álmodta meg hazája pavilonját, mely a tengerpartokon található természetes sziklaalakulatokra emlékeztet. Mivel a fehérmárvány túl drága, a finn csapat rögtönzött: a pavilon homlokzata ipari hulladékanyagból készül.

forrás: Hírextra
 

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. március 16.