Betonréteggel javított útburkolat

Napjainban a világ útügyi szervezeteinek részéről fokozott igény jelentkezik az útburkolatok olyan megfelelő fenntartási és felújítási stratégiáinak kidolgozására, amely hosszú távon gazdaságos megoldást jelent. A stratégiában fontos szerepet kap a betonburkolat, mert költséghatékony és sokoldalú.
 


Ráadásul mind a beton, mind az aszfalt, mind pedig a kompozit burkolatok felújításának teljes körére megoldást kínál akár hosszú, akár rövid távon. Nem csoda, hogy hazánkban is elkészültek az első kísérleti szakaszok. A nehézgépjármű forgalom nagy aránya miatt az utak felújítása, a pályaszerkezet újabb aszfaltréteggel történő megerősítése Magyarországon sem gazdaságos.

Ennek megfelelően, az új javítási technológia kipróbálására kijelöltek egy helyszínt az 5. út szegedi bevezető szakaszán, a CORA Áruház lámpás kereszteződésében, ahol is 2007 októberében vékony betonréteggel javították az útburkolat hibáit. A szakasz elkészültét követően rendszeres állapot-megfigyelést végeztek a technológia hazai bevezetésének céljából. Ezen a következőket állapították meg.

Az átadást követően 10 hónapig a betonburkolaton meghibásodás nem volt, a naponta közel háromezres nehézgépjármű forgalom ellenére. Ez után az első hibák a sarokletörésekben mutatkoztak meg. Az itt keletkező hézagokon bejutó csapadékvíz az aszfaltréteg és a betonburkolat közötti kötés megszűnését idézheti elő. A kerékterhelések okozta hibák, melyek a burkolatszélhez közel jelentkeztek, a tábla vasalásával feltehetőleg elkerülhetőek. Nagyon fontos továbbá az élettartam szempontjából a meghibásodások időben történő kijavítása, valamint a két réteg együttdolgozása. Az aszfalt és betonburkolatok találkozásánál előnyös, ha a két eltérő anyagú burkolat találkozási síkjában a vastagságuk azonos.


forrás:
Dr. Karsainé Lukács Katalin, Bors Tibor: Vékony betonréteggel felújított útburkolat állapota.
(Beton, 2010. január)

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. március 16.