Átadták az M6-ost – akadt javítani való

Átadták az M6-os autópálya új szakaszait szerdán. A Dunaújváros és Szekszárd között húzódó 65,1 kilométeres gyorsforgalmi út 118,6 milliárd forintba került, míg a Pécsig tartó nyolcvan kilométeres rész 226 milliárd forintba. Két héttel az átadás előtt még akadt javítanivaló.


Az elkészült szakaszokon a téli időjárás okozta viszontagságok, különösen a sok csapadék jelentős károkat okozott. Elsősorban Paks környékén, a rézsűkön jelentkeztek a problémák, mivel ott a homokos talajt a víz könnyen megbontja. A töltések szilárdságára ugyanakkor ez nem volt hatással, a további problémák megelőzése érdekében pedig a rézsűkön beton vízelvezetőket, az alacsonyabban húzódó pályatest mellett pedig védőárkokat építettek.  

Az időre elkészült javításokat követően, március végén átadták az M6-os autópálya új szakaszait. A 65,1 kilométeres autópálya-szakaszt PPP-konstrukcióban, a magán- és közszféra együttműködésében épült, és lesz üzemeltetve 2038. július 16-áig. E koncesszióban részt vevő társaság és a gazdasági minisztérium közötti szerződés nettó értéke 118,6 milliárd forint. A magyar állam harminc évig rendelkezésre állási díjat fizet a koncessziós társaságnak, a közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint 2010-ben havi mintegy egymilliárd forintot.

A 80 kilométeres szakasz érdekessége nyolc völgyhíd - köztük az ország második leghosszabb, 866 méteres viaduktja - és négy alagút. Ezek közül a Bátaszék és Véménd közötti a leghosszabb, 1331 méter, ezen kívül egy 865, egy 418 és egy 399 méteres is épült. Magyarországon eddig nem lehetett autópályán haladva alagúton keresztül autózni, ezért az üzemeltetető alagútbiztonsági kampányt indít. Az akció célja a Bátaszék és Véménd között épült, összesen három kilométer hosszú gyorsforgalmi alagút biztonságos használatának megismertetése.

forrás: origo.hu

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. április 19.