Betonozás tavasszal

A tavasz beköszöntével lassan folytatjuk - vagy éppen megkezdjük - házunk felújítását, bővítését, s a napsütésben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy betonozáskor egyelőre még a téli munkavégzéshez hasonló körültekintéssel kell eljárnunk.

 


Az ezermester.hu cikke nyomán

Betonkészítés szempontjából ugyanis azt az időjárást tekintjük hidegnek, amikor a környezeti hőmérséklet átlaga három napon át legfeljebb +15 °C. Magyarországon - az Országos Meteorológiai Szolgálat 50 éves felmérése alapján - a leghidegebb hónap január, és a legmelegebb július. A statisztikák és az egyre szeszélyesebben változó időjárás miatt elmondható, hogy az októbertől-áprilisig tartó időszakban végzett betonozási munkák esetén nagy valószínűséggel számítani lehet hideg időjárásra, amire fel kell készülni. Mielőtt betonoznánk, a meteorológiai előrejelzés alapján határozzuk meg a várható környezeti hőmérsékletet a beton keverésének, bedolgozásának és szilárdulásának időtartamára. Alacsony betonhőmérsékleten ugyanis jelentősen csökken a kezdőszilárdság, és kisebb mértékben a végszilárdság is (90 napos szilárdsági érték), ezért mindenképp tartsuk be az előírt technológiai utasításokat.
 
Alapanyagok kiválasztása
 
Cement
 
A beton készítéséhez hideg időben a kis kötéshőjű cementek kivételével az MSZ EN 197-1 szabvány szerinti valamennyi portland-, kohósalak-, traszportland- és pernyeportlandcement felhasználható. Elsősorban a nagy fajlagos felületű (S>3200 cm2/kg) cementek használata javasolt, mert ezek hidratációs hőfejlesztése és szilárdulási sebessége nagyobb, mint a durvább őrlésű cementeké.
A betonok általában akkor tehetők ki a hideg hatásának, ha már elérték a tervezett 28 napos nyomószilárdság 40%-át. Függetlenül a cementfajtától, a C4-C8 szilárdsági jelű betonok esetében legalább 7 napig gondoskodni kell a megfelelő szilárduláshoz szükséges feltételekről.
 
Adalékanyag
 
A beton készítéséhez bármilyen, a szokványos betonokhoz vagy könnyű-, illetve nehézbetonokhoz használatos adalékanyag megfelel. Mivel azonban a hidratációs hőfejlesztés fordítottan arányos a víz-cement tényezővel, ezért törekedni kell az alacsony vízigényű adalékanyagok használatára. Célszerű a 3 térfogat %-nál kisebb agyagiszap tartalmú adalékanyaggal dolgozni.
 
Adalékszer
 
Vasbetonszerkezetek készítésekor adalékszerként képlékenyítő, folyósító, szilárdulás- vagy kötésgyorsító, illetve légbuborékképző adalékszerek egyaránt felhasználhatók, ha nincs kötéskésleltető mellékhatásuk, és nem tartalmaznak kloridot. Vasalás nélküli betonszerkezeteket kloridtartalmú adalékszerrel is lehet készíteni. Ha nem transzportbetont használunk, akkor a szükséges mennyiséget előkísérlettel, vagy próbakeveréssel célszerű meghatározni.
 
A beton készítése
 
A hideg időjárás esetén a következők szerint célszerű eljárni:
 • az alapanyagokat (cement, adalékanyag, víz, adalékszer, kiegészítő anyag, acélbetét), meg kell óvni a kihűléstől,
• ha ez nem lehetséges, akkor a frissbeton hőmérsékletét kell megnövelni a hozzáadott víz és/vagy az adalékanyag melegítésével,
• az alkotóanyagok és a betonkeverék szállítóeszközeit el kell látni hőszigeteléssel,
• a beton cementtartalmát legalább olyan mértékben érdemes megnövelni, hogy a keverék földnedves konzisztencia mellett telített, folyós konzisztencia mellett pedig 60 liter/m3 cementpéppel túltelített legyen a víz-cement tényező csökkentése folyósítószer alkalmazásával,
• idejében gondoskodni kell kötés- vagy szilárdulásgyorsító adalékszerről,
• a szerkezeti részt vagy az egész építményt védeni kell a hőveszteség és a léghuzat ellen,
• a megkevert betont a lehető leggyorsabban a zsaluzatba kell juttatni, hogy szállítás közben a beton hőmérséklete ne csökkenjen,
• a zsaluzatot célszerű hőszigeteléssel ellátni, illetve a szabad felületeket a tömítés elhelyezése után jó hőszigetelő anyaggal (pl. polisztirol paplannal) meg kell védeni a lehűléstől,
• célszerű felkészülni a bedolgozott frissbeton melegítésére (pl. gőzöléssel, fűtés meleg levegővel, zsaluzat melegítése infralámpával).
 
Előírások az építkezés helyszínén
 • az előmelegített betont folyamatosan kell elhelyezni a zsaluzatba, és azonnal tömöríteni kell,
• készítsünk beszúrási lyukakat a betonban - például köracél rúddal -, hogy folyamatosan mérni lehessen a beton hőmérsékletét,
• közvetlenül az elhelyezése után védeni kell a betont a hőveszteség ellen,
• a szilárdulási idő alatt nemcsak a hő-, hanem a nedvességveszteségtől is óvni kell a betont, mivel hideg időben nagyon kicsi a levegő nedvességtartalma.
 
Természetesen az itt leírtak csak általános tájékoztatást adnak a lehetséges és javasolt megoldásokról, konkrét betonozási munkálatok esetén kérje betontechnológus vagy alkalmazási tanácsadó segítségét!

 Vissza a hírekhez!


Budapest, 2010. június 9.